Számos konfliktus vár az új ENSZ-főtitkárra 2017-ben

New York |

<p>Formális hatalma alig van az ENSZ főtitkárának, tárgyalási képességeire és személyiségére kell tehát támaszkodnia a hivatalt január 1-jétől átvevő António Guterresnek, hogy választ tudjon adni a kihívásokra, amelyekkel 2017-ben várnak világszervezetre - írja elemzésében a dpa német hírügynökség.</p>

Meglehetősen szokatlan kép volt, amikor a Biztonsági Tanács mind a 15 tagjának ENSZ-nagykövetei ott álltak egymás mellett, ünnepélyesen mosolyogva. "Hölgyeim és uraim, önök most egy történelmi pillanatnak lehetnek tanúi. Nem tudom, hogy erre korábban volt-e már példa" - mondta Oroszország New York-i ENSZ-képviselője, Vitalij Csurkin, az orosz kollégája mellett álló amerikai ENSZ-nagykövet, Samantha Power pedig biccentéssel nyugtázta Csurkin szavait. A sokszor egymással oly hevesen szemben álló BT-tagok ezúttal meg tudtak egyezni, mégpedig az új főtitkár személyében. A főtitkárt - az 1945 óta fennálló szervezet történetében először - rendhagyó módon választották ki, a főtitkári posztot ugyanis meghirdették, pályázni lehetett rá, és a pályázók a Közgyűlés előtt tartott nyilvános meghallgatásokon fejtették ki terveiket.

António Guterresnek hívják az új főtitkárt, akinek a helyén sokan inkább egy nőt vagy egy kelet-európai diplomatát láttak volna szívesen. Most azonban a 67 éves portugál ENSZ-diplomatára esett a választás, és legalább ugyanennyien remélik tőle azt, hogy mintegy varázsütésre megoldja az ENSZ gondjait. Vajon mire lesz képes Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 2005-2015 közötti vezetője (egyelőre) ötéves hivatali ideje alatt?

Globális vezető és megváltó?

Nem túl sokra, ha hinni lehet az első ENSZ-főtitkárnak, Trygve Liének, aki 1953 áprilisában így köszöntötte utódát a New York-i repülőtéren: "Üdvözlöm, Dag Hammarskjöld úr, a világ leglehetetlenebb állásában!" Valószínűleg most, több mint fél évszázaddal később sincs könnyebb dolga az ENSZ vezetőjének. És miután a tíz év után leköszönő dél-koreai Ban Ki Munt visszafogottságáért bírálták, Guterrestől sokan azt várják, hogy határozottabban vegye a kezébe a gyeplőt. "Vajon globális vezető vagy megváltó lesz-e?" - tette fel a kérdést a Wall Street Journal.

Az, hogy a lisszaboni születésű családapa angolul, franciául, spanyolul és portugálul is folyékonyan beszél, jó pontot jelenthet a 193 országot tömörítő szervezetben. Hogy valójában mit tud majd elérni, az a fellépésén fog múlni és azon, hogy milyen ügyesen tud majd tárgyalni a kulisszák mögött. A New York-i ENSZ-székház 38. emeletén található hivatalának ugyanis vajmi kevés formális hatalma van. Sikere vagy kudarca azon fog múlni, hogy milyennek mutatkozik a nyilvánosság előtt. A visszafogott Ban Ki Mun után ebből a szempontból elég sok mozgástere lesz.

"A főtitkár igazi befolyása abban rejlik, hogy a nyilvánosság szemében hogyan jelenik meg" - mondja David Bosco, az Indianai Egyetem professzora a Vox.com portálnak. "Ez az elképzelés "a világ szóvivőjéről", egyfajta ismertséget és erkölcsi tekintélyt kölcsönöz a hivatalnak. Egy okos főtitkár ezt fel tudja használni ahhoz, hogy tárgyalásokat eszközöljön ki fontos kérdésekben vagy jelentős humanitárius erőfeszítésekre bírja rá az országokat. Eltérően Donald Trump leendő amerikai elnöktől, aki ezzel a tisztséggel a világ vezető hatalmának kormányrúdját kapja a kezébe, az ENSZ-főtitkár sikere nagyrészt a személyiségén múlik.

És mi lesz Trumppal?

A január 20-ától Washingtonban - és részben New Yorkban - kormányzó Trumppal és az általa kinevezni tervezett új ENSZ-nagykövettel, Nikki Haley-vel Guterresnek két "nagy ismeretlenre" kell felkészülnie. Az Egyesült Államok befolyása az ENSZ-en belül továbbra is óriási, és jelenleg senki nem tudja megítélni, milyen szerepet akar és tud betölteni a jövőben Washington a nemzetközi színtéren. Vajon arra fogja-e használni Trump az ENSZ-et, hogy - amint azt a választási kampányban gyakran ígérte - jó megállapodásokat hozzon tető alá, vagy fokozatosan visszavonul a világszervezetből?

Trumppal vagy anélkül, éppen elég konfliktus vár Guterresre. Szíria romokban hever, a menekültválság csak látszólag mérséklődött valamennyire, a világ lélegzetvisszafojtva figyeli az észak-koreai rakétateszteket, az afrikai kontinenst pedig terror és háborúk dúlják. A globális felmelegedés elleni küzdelem nyitott kimenetelű játszmává változtatta Trump megválasztása. Guterresről az a hír járja, hogy őszinte és ügyes tárgyaló, akinek megvan a képessége a viták elsimítására - amire égető szüksége van a világnak.

De a világszervezeten belül is éppen elég a megoldanivaló. Guterres előremozdíthatja a Biztonsági Tanács régóta esedékes átalakítását, amit már Ban elődje, Kofi Annan is el akart kezdeni. Közvetlenül a beiktatása után Ban azt ígérte, hogy karcsúbbá és hatékonyabbá teszi az ENSZ-t. "Senkinek sem jó az, ha hónapokig tart, amíg egyáltalán a helyszínre tudunk küldeni valakit" - fogalmazott az új főtitkár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?