Szavcsenkót kizárták az ET Parlamenti Közgyűlésének ukrán küldöttségéből

Kijev |

<p>Kizárta a kijevi törvényhozás csütörtökön az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének ukrán küldöttségéből Nagyija Szavcsenkót, az orosz fogságból történt kiszabadulása után parlamenti képviselőként aktív politizálásba kezdett ukrán pilótanőt, aki nemrégiben titokban tárgyalt a kelet-ukrajnai szakadárok vezetőivel.</p>

A határozatot a 450 fős parlament 237 tagja támogatta, a szavazáskor 324 képviselő volt jelen az ülésteremben. 

Volodimir Arjev, a Petro Porosenko ukrán elnök mögötti parlamenti tömörülés képviselője, az ET Parlament Közgyűlésében az ukrán delegáció vezetője indoklásában azt mondta, hogy a képviselőnőt azért zárták ki, mert "kvótán felüli" tagja volt a küldöttségnek. Szavai szerint annak idején azért választották be a delegációba, hogy ezzel is segítsék kiszabadulását az oroszországi fogságból. 

Szavcsenko december 7-én Minszkben titokban találkozott Ihor Plotnickijjal, az önkényesen kikiáltott kelet-ukrajnai Luhanszki Népköztársaság, valamint Olekszandr Zaharcsenkóval, a Donyecki Népköztársaság vezetőjével, akikkel állítólag a kölcsönös fogolycseréről tárgyalt.

Ezt követően a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő vezette Haza párt kizárta a pilótanőt frakciójából. Ezt azzal indokolta a képviselőcsoport, hogy Szavcsenko cselekedete összeegyeztethetetlen a párt és a frakció programjával és alapelveivel. A kizárás tényét december 20-án jelentette be a plenáris ülésen Andrij Parubij házelnök. Szavcsenko azóta független képviselőként politizál tovább a törvényhozásban.

Az ukrán katonanő májusban fogolycsere keretében térhetett haza Oroszországból, ahol csaknem két évet töltött börtönben. Egy orosz bíróság 22 év börtönbüntetésre ítélte őt a kelet-ukrajnai válságban való részvételéért. Azzal vádolták meg, hogy köze volt két orosz tévés halálához, akik a harcok sújtotta Luhanszk megyében vesztették életüket. A katonanő mindvégig ártatlannak vallotta magát.

A 2014 őszén tartott választásokon Szavcsenkót távollétében a Haza párt listavezetőjeként törvényhozási képviselővé választották, valamint tagja lett az ET Parlamenti Közgyűlésének is.

A kijevi vezetés közvetlenül nem tárgyal a kelet-ukrajnai szakadárokkal, mert azzal elismerné törvényesnek az önkényesen kikiáltott "népköztársaságokat", illetve az ott rendezett választások eredményét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?