Renzi nem mondott le pártja vezetéséről

Róma |

<p>Nagy bukásnak nevezte a december 4-i alkotmányos népszavazás eredményét Matteo Renzi a referendum miatt lemondott olasz miniszterelnök az általa vezetett balközép Demokrata Párt (PD) vasárnapi országos értekezletén.&nbsp;</p>

Matteo Renzi a népszavazás kimenetelét elemezve úgy értékelte, hogy a PD Olaszország déli térségeiben és a fiatalok között veszített szavazatokat. 

A római parlament átalakításáról és más alkotmányos reformokról szóló népszavazáson a szavazásra jogosult olaszok mintegy hetven százaléka vett részt, és a voksolók hatvan százaléka nemet mondott rájuk. Matteo Renzi, aki a népszavazást saját miniszterelnöki sorsához kötötte, a referendum bukását követően lemondott. 

 "Azt reméltem, hogy 13 millió olasz igennel szavaz, végül 13,5 millióan szavaztak rá, mégsem volt elegendő" - jelentette ki Matteo Renzi a PD Rómában rendezett találkozóján, amelyen a párt főtitkáraként első alkalommal értékelte a két héttel ezelőtti népszavazás eredményeit. 

Matteo Renzi szerint hiába lépett a helyébe az új kormányfő Paolo Gentiloni, Olaszországnak előrehozott választásokra kell készülnie. Ezért arra szólította fel az ellenzéki Hajrá Olaszországot (FI), az Északi Ligát és az Öt Csillag Mozgalmat (M5S), hogy egyezzenek meg az új választási törvényben, amely Renzi szerint az 1994-ben és 1996-ban is alkalmazott, úgynevezett Mattarellum-választási rendszer lehetne. Ez az alkotmányjogász jelenlegi államfőről, Sergio Mattarelláról kapta a nevét. 

Az Északi Liga máris jelezte, hogy bármilyen választási szisztémával készen áll az előrehozott választásokra, a FI azonban nemet mondott. Beppe Grillo, az M5S vezére a blogján azt kérdezte, mit keres még mindig Matteo Renzi a PD élén és az olasz politikában. 

Matteo Renzi leváltását szorgalmazta Gianni Cuperlo, PD baloldali szárnyának politikusa, az új főtitkárt választó PD-kongresszus időpontjáról azonban egyelőre nem született határozat. 

A Corriere della Sera olasz napilap vasárnap közölt felmérése szerint az olaszok 48 százaléka akar mielőbbi előrehozott választásokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?