Az oroszok szerint befejeződött a kelet-aleppói fegyveresek és családjaik evakuálása

Moszkva |

<p>Befejeződött a kelet-aleppói fegyveresek és családjaik evakuálása - jelentette pénteken az Interfax orosz hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva. Más források ezt cáfolják, és a nemzetközi vöröskereszt a félbeszakadt evakuálás folytatását sürgetik.</p>

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint több mint 9500 ember, köztük 4500 fegyveres és 337 sebesült hagyta el a lázadók uralta kelet-aleppói területet. A tárca hozzátette: az összes nőt és gyermeket evakuálták.   Az orosz tárca hozzáfűzte, hogy a szíriai hadsereg teljes egészében irányítása alá vette Aleppót, néhány elszigetelt területen zajlanak harcok.   Zakaria Malahifdzsi, a Fasztakim nevű felkelőcsoport egyik vezetője cáfolta az orosz állítást, közölte: csak a sebesültek és a civilek hagyták el a várost. "Egyetlen harcos sem jött ki" - mondta.   A Törökországban tartózkodó parancsnok hozzátette: mindössze három konvoj jött ki a felkelő területekről.   A Vöröskereszt szíriai missziójának vezetője, Marianne Gasser korábban azt mondta, hogy csütörtökön a késő esti órákig mintegy háromezer civilt és néhány sebesültet tudtak elvinni az ostrom dúlta észak-szíriai városból.   Csütörtöki beszámolók szerint az első konvojjal mintegy ezer embert szállítottak el. Feltételezhető, hogy konvojonként ezer embert tudnak kimenekíteni Aleppóból.   A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) pénteken sürgette az érintett feleket, hogy folytassák a kimenekítést, amelyet közép-európai idő szerint a délelőtti órákban állítottak le. Az ICRC pénteki közleménye is megerősítette, hogy mindeddig mintegy 3 ezer embert és 40 sebesültet szállítottak el Aleppóból.   Az AFP francia hírügynökség egy szíriai biztonsági forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a kormányerők állították le az evakuálást, mert "egyes fegyveresek nem tartották tiszteletben a kiürítésről szóló megállapodást". A tárgyalásokhoz közel álló egyik forrás szerint egyes fegyveresek túszaikkal együtt hagyták el Kelet-Aleppót, a hadsereg ezért állította le az evakuálást. A szíriai állami tévé szerint lázadók rálőttek a buszokra. Egy kelet-aleppói felkelő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a fegyveresek magas készültségben vannak, miután a hadsereg megakadályozta a civileket a város elhagyásában, és nehézfegyvereket állított fel az utakon. Egy szemtanú pedig arról számolt be, hogy Aleppón kívül a szíriai katonák úttorlaszokat kezdtek felállítani az evakuálásra használt, a városból nyugati irányba kivezető autópályán.   Az AFP-nek eközben egy szíriai katonai forrás jelezte, hogy a kimenekítési műveletet csak felfüggesztették, véget még nem ért.   Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtökön azt mondta: mintegy 50 ezren maradhattak Kelet-Aleppóban, közülük 10 ezer embert - az ellenzéki fegyvereseket és családjaikat - szállíthatnak el Idlíb tartományba.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?