Az Északi-sarkvidék kétszer gyorsabban melegszik a világ többi részénél

Washington |

<p>Az Északi-sarkvidéken kétszer gyorsabb a felmelegedés üteme, mint a világ többi részén, és ennek hatásai máshol is éreztetik hatásukat kutatók szerint.</p>

Az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Északi-sarkvidékről szóló kedden ismertetett éves jelentésében sorakoznak a magas hőmérsékletre, a jégtakaró és a gleccserek zsugorodására vonatkozó aggasztó rekordok. A mérések szerint az Arktisz felmelegedésére utaló hosszú távú trendek romlanak, egyre nyilvánvalóbbak, és a nyár végeztével sem enyhülnek, amikor az Északi-sarkvidéken rendszerint hízni szokott a hó és a jég - hívta fel a figyelmet Jeremy Mathis, a NOAA Északi-sarkvidékkel foglalkozó kutatási főnöke.

Tudósok már régóta hangoztatják, hogy az ember okozta éghajlatváltozás az Arktiszt éri el leghamarabb. Jeremy Mathis és kollégái szerint ez már meg is történt.

"Úgy vélem, az elmúlt egy év volt a legszélsőségesebb az Északi-sarkvidéken, amelyet valaha láttam" - mondta Mark Serreze, a tanulmány egyik szerzője. 

A NOAA 106 oldalas jelentéséből többek között kiderült, hogy a levegő hőmérséklete 2015 októbere és 2016 szeptembere között messze a legmagasabb volt a mérések 1900-as kezdete óta. Az átlagérték 2 Celsius-fokkal haladta meg az 1981 és 2010 közöttit és 3,5 Celsius-fokkal volt melegebb, mint 1900-ban.

A tenger hőmérséklete Grönland partjainál öt Celsius-fokkal volt magasabb a 30 éves átlagnál. 

A jégtáblák kiterjedése éves szinten ugyan nem zsugorodott rekordméretűre, de októberben és novemberben, amikor rendszerint elkezd hízni, nem kezdett. Október közepétől november végéig rekord alacsony volt a kiterjedése. 

Szintén rekord alacsony volt Észak-Amerikában a hótakaró kiterjedése tavasszal, és a műholdas megfigyelések 1967-es kezdete óta először zsugorodott 3,9 millió négyzetkilométer alá.

Noha nem ért el negatív rekordot, a tudósok mégis felhívták a figyelmet arra, hogy a Grönland jege tovább zsugorodott, és már április 10-én elkezdődött a folyamat. Ennél hamarabb csak egyetlen alkalommal kezdődött az olvadási szezon Grönlandon.

Jeremy Mathis megjegyezte, hogy mindez nemcsak az ember okozta felmelegedés, hanem amiatt is van, hogy most ért véget egy jelentős El Nino-hatás. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az Északi-sarkvidéken zajló folyamatok máshol is éreztetik hatásukat, és befolyásolják az időjárást. "Ami az Arktiszon történik, nem marad az Arktiszon, az alacsonyabban fekvő szélességi fokokon szélsőségesebb időjárásra kell számítani a jövőben" - írták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?