Ami a legtöbb energiát rabolja el tőlünk télen

<p>Fáradtság, tehetetlenség, cselekvésképtelenség, levertség, lustaság, borús hangulat... Ön is érzi mostanában ezeket a kellemetlenségeket? Tény, hogy a napfényhiány és a zord idő rosszul hat ránk, de azért ne fogjunk mindent az időjárásra.</p>

Gyakran feleslegesen beletörődünk a körülményekbe, átadjuk magunkat a rossz hangulatnak, és ezzel tovább rontjuk állapotunkat. Mi az, ami energiánkat legjobban fogyasztja? Íme az öt leggyakoribb tényező.

Mozgás- és frisslevegő-hiány

Télen általában kevesebbet mozgunk, leggyakrabban a rossz időre beszéljük ki magunkat, nincs kedvünk mozogni. Lehet, hogy a meleg lakásban jobban érezzük magunkat, ám ez nem ok arra, hogy naponta bent üljünk. Bármennyire is kellemetlen az időjárás, fél óra napi sétába senki nem hal bele. A futócipőt se akasszuk szögre. Ha megfelelő az öltözékünk, nem fázhatunk meg, futás közben pedig kellemesen kiszellőztethetjük a fejünket. Ha esik az eső, menjünk konditerembe, jógázzunk vagy táncoljunk. Bármilyen az időjárás, sok lehetőség van arra, hogy javítsuk a hangulatunkat.

Kevesebb zöldség és gyümölcs

Kissé korlátozottak ilyenkor azoknak a lehetőségeik, akik a szezonális gyümölcsöt és zöldséget kedvelik. Ám azért van mód arra, hogy ők is pótolják vitamintartalékaikat. Fogyasszanak például sárgarépát, spenótot, vörös és fehér káposztát, körtét, almát. Próbálják meg kifacsarni, úgy próbálják ki!

Vitamin- és ásványianyag-hiány

Nyáron általában nem okoz gondot, de ahogy közeleg a tél, át kell gondolnunk: étrendünk eléggé gazdag-e vitaminokban és ásványi anyagokban. A kevesebb napfény hatására rosszabb a hangulatunk, fáradtabbak vagyunk és csökken D-vitamin-szintünk is. Ezt több hal- és halzsírfogyasztással pótolhatjuk. Fáradtságot a vas- és magnéziumhiány is okozhat. Gazdag vasforrás a cékla, a vörös húsok, a lencse stb. Magnéziumot datolyából, banánból és mandulából nyerhetünk. Ha táplálékkal nem tudjuk pótolni a hiányt, az étrend-kiegészítők is számításba jöhetnek.

Negatív gondolkodás

Gyakran előfordul, hogy a rossz hangulat feleslegesen hatalmába keríti az embert. Mi lenne, ha egyszer a zsörtölődés helyett megpróbálnánk boldogok lenni? Egy ötlet: vásároljon egy naptárat, s esténként lefekvés előtt írja bele, aznap mit sikerült elvégeznie, vagy hogy mi szerzett örömet. Amikor majd visszaolvassa a feljegyzéseket, látni fogja, menynyi pozitív esemény játszódik le naponta az életében. Hiszi vagy nem hiszi, ez valóban működik.

Rossz időbeosztás

Rengeteg energiát vesz el tőlünk, ha képtelenek vagyunk megszervezni az időnket. Ahogy közelednek az ünnepek, egyre több feladat vár ránk, ami csak növeli a stresszt, a feszültséget. Nem mindenki képes arra, hogy minden feladatot a fejében tartson. Hogy ne felejtsen el semmit, minden napra írja fel a feladatokat, s amikor elvégezte őket, húzza ki a listáról. Meglátja, milyen örömmel tölti majd el. Ezek a negatív tényezők nemcsak csökkentik szervezetünk energiaszintjét, hanem gyengítik betegségekkel szembeni ellenállását, végeredményben egészségi állapotunkat. Érdemes hát alaposan végiggondolni, mit tehetünk az ellen, hogy a minimálisra csökkentsük a káros téli viszonyok hatását. (kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?