Kormánypárt lehet az RMDSZ is

<p>Az előrejelzések szerint a vasárnapi parlamenti választásokon Romániában a szociáldemokraták győzhetnek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatottsága 5 százalék, vagyis a bejutási küszöb körül mozog.</p>

Az előrejelzések szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) lehet a vasárnapi törvényhozási választások győztese Romániában. Az IRES közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint – amit csütörtökön tettek közzé – a megkérdezettek 44 %-a szavazna a baloldali párta. A becslések szerint második helyen a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (NLP) végezhet, amely a szavazatok 26 %-át szerezhetné meg. A több éven át rivalizáló magyar pártok az RMDSZ és a 2003-ban megalakult Magyar Polgári Párt (MPP) kiegyeztek, az RMDSZ listáján két MPP-s képviselőjelölt befutó helyet kapott. Ennek ellenére a magyar párt támogatottsága épphogy meghaladja az 5 százalékos parlamenti küszöböt. A parlamenti választások egyik meglepetése lehet az idén megalakult jobboldali Mentsétek meg Romániát (USR) szövetség, amelyre a válaszadók 7-10 százaléka voksolna.

Kormányváltozatok

Pászkán Zsolt a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa szerint a romániai választók megint a rosszabb vagy a még rosszabb alternatíva közül választhatnak csak. „Az egyetlen új szereplő a piacon a Mentsük Meg Romániát szövetség, ami okozhat változást.” Az elemző szerint az elmúlt években az úgynevezett nagyobb pártok, mint a szociáldemokraták vagy a liberális párt nem hajtott véghez szükséges gazdasági reformokat, és politikusaikkal szemben gyakran felmerült a korrupció gyanúja is.

2015 novemberétől az országot szakértői kormány vezeti, Dacian Ciolos kijelölt miniszterelnökkel az élen. Viktor Ponta szociáldemokrata kormányfő lemondását emberek tízezrei követelték a bukaresti diszkótűz miatt, amelyben 47 fiatal halt meg. A szakértői kormány beiktatását a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) is támogatta.

Székely István Gergő politológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa szerint az egyik lehetséges kormánykoalíció alkothat a Szociáldemokrata Párt, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE). Azonban a politológus szerint nem biztos, hogy a két párt megszerzi a kormányalakításhoz szükséges többségi mandátumot, lehetséges, hogy az RMDSZ-re is szükségük lesz, vagyis a magyar párt is bekerülhet a kormányba. A másik változat szerint kormány alakulhat a liberális párt vezetésével is, az újonnan létrejött Mentsük Meg Romániát szerveződéssel kiegészülve, azonban a legfrissebb közvélemény-kutatások eredményei nem kedveznek a liberálisoknak. Székely István Gergő szerint a román elnök szerepe is meghatározó lehet, ugyanis a román elnök, Klaus Johannis nem támogatja a szociáldemokratákat. „A román alkotmány lehetőséget ad egyfajta manőverezésre, ugyanis abban esetben, ha egyik párt sem éri el az abszolút többséget, az államfő szerepe megnő. Johannis megpróbálhatja azt, hogy nem azt a pártot bízza meg kormányalakítással, amelyik a legtöbb szavazatot kapott a választásokon” – mondta lapunknak Székely István Gergő. A Mentsük Meg Romániát szerveződés, amely az idei önkormányzati választásokon aratott nagyobb sikert regionális szinten, a közvélemény-kutatások szerint stabilan 7–10% között mozog. Székely szerint a párt elsősorban a passzív választókat próbálja mobilizálni, és retorikájában fellelhető némi rendszerellenesség, azonban nem nevezhető egyértelműen populista pártnak. „Úgy indultak, mint egy globalizációellenes párt, baloldali eszmékkel, ennek ellenére választási programjuk gazdasági értelemben jobboldalira sikerült” – tette hozzá a szakértő.

Az RMDSZ kormányozna

Székely István az RMDSZ alelnöke lapunknak elmondta, hogy a párt csak a szélsőséges, demokrácia-ellenes pártokkal zárja ki a koalíció lehetőségét, ilyen például Bogdan Diaconu-féle nacionalista Egységes Románia Szövetség (PRU). A közvélemény-kutatások szerint azonban a párt nem lépi át az 5 %-os küszöböt. „Az RMDSZ programját, törekvéseit tekintve mind a jobboldali, Nemzeti Liberális Párttal (PNL), mint pedig a baloldali Szociáldemokrata Párttal (PSD) koalícióképes, kormányzott már mindkét alakulattal. Ha azonban súlyozzuk a különböző programok megfogalmazásait, kétségtelen, hogy a magát jobbközép gyűjtőpártként meghatározó RMDSZ törekvései közelebb állna a Nemzeti Liberális Párt elképzeléseihez” – mondta lapunknak Székely István alelnök.

Tévedett a jobboldal

A Főtér.ro nevű portál szerint nagyon kevés lesz azon külföldi román állampolgárok aránya, akik levélben szavaznak, péntekig ugyanis csak mintegy 4500 külföldön élő román állampolgár adta le voksát levélben, és alig több mint 8 ezer választópolgár regisztrált. Pedig a becslések szerint több mint 4 millió román állampolgár él külföldön, ebből a szavazásra jogosultak száma meghaladja a 3 millió főt. Pászkán Zsolt kutató szerint ez nem kedvez a román jobboldalnak, mivel épp a jobboldali párt erőltette a külföldön élő román állampolgárok szavazásának a megkönnyítését levélben, vagy pedig nagykövetségeken és konzulátusokon.

Csökkenő támogatottság

Az erdélyi magyar politikai pártok közül a rendszerváltás óta az RMDSZ tudta stabilizálni a szavazóbázisát, azonban támogatottságuk évről évre csökkenő tendenciát mutat. A 2012-es törvényhozási választásokon az RMDSZ épphogy el tudta érni az 5%-os parlamenti küszöböt, ugyanis a párt a szavazatok 5,14 % szerezte meg, a közvélemény-kutatások most sem jósolnak a párt számára jobb eredményt. Az erdélyi magyar politikai színtéren jelenleg 3 párt mozog, amelyből kettő, az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt közös listán indítanak jelölteket, az Erdélyi Magyar Néppárt pedig nem indul az idei választásokon. Székely István Gergő szerint az RMDSZ csökkenő támogatottsága egy hosszú távú folyamat: „2004-ben megtört az erdélyi magyar szavazótábor mobilizációs potenciálja, és nem látok arra lehetőséget, hogy ez a jövőben megfordulna” – mondta lapunknak Székely. A szakértő szerint ugyanis a román politika átalakulóban van, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ténykedése nyomán egy új politikai elit jöhet létre. Ehhez az RMDSZ-nek sem sikerült alkalmazkodnia. Csökken a magyar lakosság aránya is, 2011-ben Románia lakosságának 6,5%-a volt magyar, vagyis mintegy 1,3 millió ember. 2001-ben még mintegy 200 ezerrel többen vallották magukat magyarnak.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön látogatott Szatmárnémetibe az RMDSZ meghívására, ahol támogatásáról biztosította a magyar pártot. A Fidesz támogatása abból a szempontból is meglepő, mert még 2003-tól Orbán Viktor az RDMSZ ellenében az újonnan szerveződött csoportokat támogatta, a Magyar Polgári Pártot és az Erdélyi Magyar Néppártot. „Jelenleg a Fidesz elérkezett arra a pontra, hogy rájött, túl sok pénzt és energiát fektetett ebbe a két pártba. Ezért úgy döntöttek, inkább stratégiát váltanak és kiegyeznek az RMDSZ-szel” – tette hozzá a politológus.

A vasárnapi választások során a kétkamarás parlament 312 képviselői, illetve 136 szenátori mandátumáról az ország csaknem 19 millió választópolgára dönthet.

Németh Viktória

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?