Čistý deň-ügy: súlyos hiányosságokat tárt fel a képviselői vizsgálat

<p>A képviselői vizsgálat kimutatta, hogy a galántai Čistý deň reszocializációs központban legalább négy esetben történt szexuális visszaélés - mondta Natália Blahová (SaS) mai sajtótájékoztatóján.</p>

Mint kiderült, 2014-ben és 2015-ben öt feljelentés is érkezett  a Központi Munkaügyi, Szociális és Családügyi Hivatalhoz arról, hogy a Čistý deň reszocializációs központban lelkileg és fizikailag is bántalmazzák a bentlakókat, éheztetik őket, megtagadják tőlük az egészségügyi ellátást, büntetésből levágják a hajukat, illetve nem engedélyezik a szülői látogatásokat. A feljelentéseket a szülők tették, de a hivatal csak az utolsó, a Markíza TV által tett feljelentés után kezdett vizsgálatot az ügyben. Ez utóbbiban szemtanúkra hivatkozva állították, hogy az ápolók szexuálisan zaklatják a bentlakó kiskorúakat. A képviselői vizsgálat során négy kiskorú dossziéját vizsgálták át, melyekből kiderült, hogy az egyik lány visszaesett az intézetben töltött idő alatt, a másik gyógyszerekkel megmérgezte magát és kórházba kellett szállítani, a harmadik és a negyedik esetben az édesanya kérvényezte az intézeti kezelés megszakítását és feljelentést tett szexuális visszaélés miatt. A hivatali ellenőrzést lezáró jegyzőkönyvbe azonban ezek az információk nem kerültek bele. "Az ellenőrzést végző csoportot nem érdekelték a bentlakók életkörülményei és az őket fenyegető veszélyek sem. Nem beszélgettek sem a gyerekekkel, sem a felügyelőkkel" - mondta Blahová. Az ellenzéki képviselő hozzátette: szexuális visszaélés, erőszak, kiskorúak megrontása, közeli személy bántalmazása és kiskorúaknak adott alkohol miatt tesznek feljelentést.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?