Életeket menthet a makiszerűen ugráló kis robot

Washington |

<p>Páratlan ugróképességű robotot fejlesztettek ki a kaliforniai Berkeley Egyetem tudósai, akik szerint akár különösen nehéz kutatási-mentési akciókban is hasznát lehet majd venni a szerkezetnek.</p>

A tudósok keddi tájékoztatása szerint a Salto nevű kis robot képességeit az afrikai galágókról (fülesmakifélékről) mintázták. Salto ugróképességének nincs párja a robotok világában: képes magasra ugrani, majd elrugaszkodni egy falról és egymás után többször is függőlegesen felugrani.

A robotikával foglalkozó tudósok gyakran nyernek ötletet a természetből egy-egy robot megtervezésénél. Salto esetében olyan robotot akartak kifejleszteni, amely nehéz terepviszonyok között is helyt tud állni, például földrengés esetén bevethető a mentési munkálatoknál. Ezért tanulmányozták a Berkeley kutatói az egyik legjobb ugróképességű állatot. Az volt a cél, hogy a legkiválóbb ugró robotot készítsék el.

A galágók viszonylag kicsi, jellemzően éjszaka aktív, fákon élő főemlősök. Fürgék és nagyon jó ugrók, négy másodperc alatt ötször egymás után képesek felszökkenni a magasba, és az ugrások összeadva elérik a 8,5 métert.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"258035","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

"A biológiához fordultunk inspirációért, mivel nyilvánvaló, hogy az állatok túlszárnyalják a robotokat az ugrás terén" - mesélte Duncan Haldane, a kutatásról született tanulmány vezető szerzője.

Olyan kisméretű, de fürge robotot akartak kifejleszteni, amely mozgásával nem bolygatja meg a törmeléket egy esetleges kutató-mentő munka közben, ugyanakkor képes gyorsan mozogni a ledőlt házak romjai között.

A galágók kuporgás közben sok energiát gyűjtenek az inaikban, így aztán nagy erővel rugaszkodnak el a földről. A kutatók a Science Robotics folyóirat debütáló számában közölt tanulmány szerint az állatnak ezt a képességét próbálták átültetni a gép megalkotásakor. Olyan motorizált rugós lábmechanizmust építettek, amely lehetővé teszi, hogy a robot hasonló, kuporgó pozícióból lendüljön fel.

A 100 gramm súlyú, 23 centiméter magas Salto egy méter magasra képes ugrani. A galágók függőleges ugrási képességének 78 százalékát teljesíti. Készült már olyan robot, például a TAUB, amely 3,2 méterre szökken föl, ám a Haldane szerint Salto fürgesége és "függőleges ugrási agilitása" páratlan.

Ronald Fearing, a Berkeley professzora, a robotot kifejlesztő laboratórium vezetője elmondta: jelenleg már az foglalkoztatja a tudósokat, hogyan lehetne a robotokkal meghaladni a mintául vett állatok képességeit.

"Minél jobban megértjük az állatok mozgását és minél jobban tudjuk felhasználni az elérhető technológiákat, annál közelebb kerülünk ehhez a ponthoz" - fűzte hozzá a tudós.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?