Együtt az úton – magyar–szlovák konferencia

Budapest |

<div>A Charta XXI Mozgalom Megbékélési és Együttműködési Díjával tüntették ki Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érseket.</div>

Az elismerést Surján László, a mozgalom alapító elnöke adta át az Együtt az úton szlovák–magyar konferencián. Erdő Péter nyitóbeszédében hangsúlyozta: Kárpát-medence népeinek égető szüksége van egymás történelmi tapasztalataira, hiszen „önmagunkat sem érthetjük meg egymás reális és jóindulatú ismerete nélkül”. A bíboros elmondta: a szlovák és a magyar püspöki kar tíz évvel ezelőtt az esztergomi bazilika oltárán írta alá közös nyilatkozatát, amelyben szerepel a következő mondat: „megbocsátunk és bocsánatot kérünk”. Hosszú, kezdetben nehezen járható út vezetett a megbékélési nyilatkozathoz – idézte fel –, mert aláírói nem csupán egy új jelszót akartak. Az évekig tartó közös gondolkodás során egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy közös gondjaink és céljaink vannak, és ezek megoldásában, illetve elérésében szükségünk van egymásra – tette hozzá. Az egész napos, kétnyelvű konferencián, amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartják, szó lesz a szlovákok és magyarok közötti politikai együttműködésről, a két nép közti erős kulturális kapcsolatokról, a közös keresztény gyökerek jelentőségéről, valamint a közösen átélt történelem összekötő és egymástól eltávolító elemeiről is. Az előadók között van Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, František Mikloško, a szlovák parlament volt elnöke, Beer Miklós katolikus püspök, Kiss Gy. Csaba, Kabdebó Lóránt és Käfer István irodalomtörténészek, Kovács Anna, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének igazgatója és Agócs Gergely néprajzkutató. Délután kerekasztal-beszélgetést tartanak a médiának a két nép közötti kapcsolat alakításában és egymás megismerésében játszott szerepéről. A Charta XXI Megbékélési Mozgalom 2010-ben indult útjára Surján László, a szervezet elnökének kezdeményezésére. Elindítóinak az a felismerése hívta életre, hogy a Kárpát-medencében élő nemzetek közötti kiengesztelődéshez politikai akaraton és felelős kormányzati munkán kívül civil összefogásra is szükség van. A mozgalomnak mára 6000 követője van.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?