Kitelepítések, lakosságcsere a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában

Pozsony |

<p>A SzNM &ndash; A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma pozsonyi székházában 2016. november 30-án ünnepélyes keretek között megnyílt a&nbsp;<strong>Vymenené domovy&nbsp; - Felcserélt otthonok &ndash; Austausch der Heimat</strong>&nbsp;c. kiállítás.&nbsp;</p>

A tárlat, melyet egy másfél éves kutatómunka előzött meg, a német, magyar és szlovák otthonok rekonstrukcióiba ágyazva autentikus dokumentumok, tárgyi emlékek és a szemtanúk elbeszélései alapján mutatja be a 70 évvel ezelőtt lezajlott kitelepítések, deportálások  eseményeit.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"257344","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 508px;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A kiállítás megnyitóján részt vett többek között Bukovszky László, a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala nemzetiségi kisebbségekért felelős kormánybiztosa, valamint Rigó Konrád, kulturális államtitkár is, aki beszédében kiemelte milyen nagy jelentőséggel bír, hogy ez a kiállítás több szlovákiai és magyarországi intézmény koprodukciójának köszönhetően jött létre. "Bátor döntés volt és a legjobb is egyben, hiszen közös történelmünk ezen szakaszát csak nagy adag empátiával és toleranciával tudjuk feldolgozni, és az ehhez vezető út személyes történeteken bemutatásán keresztül vezet."

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"257343","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 437px;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A tárlat megtekinthető 2016. december 1-től  2018. december 1-ig a SzNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Žižka utca 18. szám alatti kiállítótermében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?