Módosuló agrártámogatás

Pozsony |

<p>&nbsp;A mezőgazdasági termelőknek a 2014 és 2020 közötti időszak Vidékfejlesztési Programjának az esetében a jövőben már a terület alapú gazdálkodással kapcsolatos támogatási kérvényeiket is elektronikus formában kell benyújtaniuk.</p>

A 400 hektárnyi összterület felett gazdálkodóknak ezt már idén ebben a formában kell megtenniük, a kisebb területen termelőknek pedig a 2018-as támogatást kell ebben a formában kérvényezniük. „Jövőre a 400 hektárnyi földterületnél kisebb területet igénybe vevők számára több továbbképzést, tanfolyamot tart a kamaránk is, tehát alaposan felkészítjük a termelőket az elektronikuskérvény-benyújtásra a terület alapú támogatáshoz. Most a legfontosabb az, hogy nem szabad pánikba esni, nyugodtan ki kell várni az időt. A gazdákat külön figyelmeztetni szeretném arra, hogy ne kössenek továbbképzési szerződéseket különféle ügynökségekkel, irodákkal. Az erre a tevékenységre szakosodott ügynökségek ugyanis bizonyára sok esetben visszaélnek azzal, hogy a termelők nincsenek tisztában kötelezettségeikkel. Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) is teljes erőbedobással segíti a kistermelőket, s mindent alaposan elmagyaráznak nekik, amit tudni kell az elektronikus kérvények benyújtásával kapcsolatban, meg különben is elég idő jut a szaktanácsadásra az egész 2017-es év folyamán” – tájékoztatta lapunkat Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) elnöke.

A földművelésügyi tárca is folyamatosan aktualizálja a honlapját. „Az érintetteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mely kataszterben vannak földjeik, s hogy egyáltalán hol gazdálkodnak. Azoknak, akik egyazon kataszterben gazdálkodnak, egyeztetniük kell, nehogy ugyanarra a területre adják be támogatási kérvényüket, mert akkor az egészből óriási káosz keletkezhet. Az egyes gazdálkodási területek elektronikus formában történő berajzolása, megjelölése lesz felettébb fontos, hogy az egyik gazda ne menjen a másik földterületeire. Akár néhány centi eltolódás is komoly gondokat okozhat a területrendezésben” – vallja az AKS elnöke. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a jelenleg hatályban levő, 140/2014 Tt. sz. földtörvénynek több hiányossága is van, ami lehetővé teszi a termőfölddel történő spekulatív kereskedést. (sus)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?