Az év törvénye – jövőre spórolni fog az állam

Pozsony |

<p>Viszonylag rövid vita után a parlament tegnap elfogadta az állami költségvetést. A kormánypártok dicsérik, az ellenzék a kiadási oldal túlságosan bőkezű, figyelembe véve a bevételeket. A büdzsét ellenőrző Költségvetési Tanács szerint vannak ugyan kockázatok, de tartható lesz a tervezett hiány.</p>

A kormány bizonyos adókat és járulékokat csökkent, emellett azonban újakat is bevezet. A Költségvetési Tanács szerint a büdzsé tartható lesz, de a kabinet nem használta ki az erős gazdasági növekedés adta lehetőségeket a kiegyensúlyozott költségvetés gyorsabb elérése érdekében. Eredetileg a kormány már 2018-ban szerette volna elérni, hogy a kiadások ne haladják meg a bevételeket, ezt a célt azonban egy évvel kitolta. A tanács 855 millió eurós kockázatot talált a költségvetésben, aminek a fedezetére csak 622 millió tartalék van. „ha a kormány nem hoz utólagos intézkedéseket, akkor a hiány akár 2,5 százalékos is lehet” – áll a tanács állásfoglalásában.

Az oktatás a nyertes?

Robert Fico kormányfő szerint a jövő éves költségvetés nyertese az oktatásügy, amely mintegy 300 millió euróval kaphat többet az ideinél. Ennek legnagyobb része a béremelésre fogy el. A tanárok bérének idén szeptemberi 6 százalékos emelése is jelentkezik a jövő éves büdzsében, és megjelenik benne a nem pedagógiai dolgozók januártól tervezett 4 százalékos béremelése is.

Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter nekik 2018-ra is ilyen mértékű emelést ígér. Emellett jövő szeptembertől további hat százalékkal emelkedik a regionális iskolahálózatban dolgozók, illetve az egyetemi oktatók és tudományos munkatársak bére – ebben állapodott meg Peter Plavčan (SNS-jelölt) oktatási miniszter és Pavol Ondek, az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének (OZPŠaV) elnöke. Ondek a jelenlegi választási időszak alatt összesen 55%-os emelésért lobbizott, jelenleg 30%-ra kapott ígéretet. Ráadásul az OZPŠaV a kezdő pedagógusoknak sem harcolt ki jobb fizetést. „A kezdő pedagógusok bruttó bére 650 euró, azt javasoltuk a tárcának, hogy őket a 10. fizetési osztályba sorolják be, ehhez azonban törvényt kell módosítani”- magyarázta Ondek, aki szerint a tárca már vizsgálja a javaslat hatásait. Becslése szerint azonban két éven belül nem várható változás a kezdő pedagógusok bérét illetően.

 

4,5 millió a kisebbségeknek

Jelentős mértékben, több mint 620 ezer euróval nő a kisebbségi kultúrák támogatására fordítható összeg jövőre. Az összesen 4,5 millió eurós támogatási keretösszegből a magyar kisebbség az idei 1,955 millió euró helyett több mint 2,268 millió euróra számíthat. Ez 16%-os emelkedést jelent, vagyis 313 ezer euróval többet kaphatnak magyar kulturális szervezetek. A kisebbségi kormánybiztos által már kihirdetett pályázat szerint az összeg 6 százaléka – 270 ezer euró – jut majd multikulturális és interetnikai tevékenységre, amelyre magyar szervezetek szintén pályázhatnak.

 

Adók és járulékok

A kisvállalkozók örülhetnek a jövő éves szabályoknak, mivel az átalányköltség a jelenlegi 40%-ról 60%-ra emelkedik, a felső határ pedig a most érvényes 5040 euróról 20 ezer euróra. Csökken a társasági adó is a jelenlegi 22%-ról 21%-ra. A kormány ugyanakkor bevezeti a 7 százalékos osztalékadót. Igaz, megszűnik az eddigi, 14 százalékos egészségbiztosítási járulék, amit szintén az osztalékból kellett fizetniük a vállalatoknak.

A leggazdagabbakat érintő változás, hogy a társadalom- és egészségbiztosítási járulék kivetési alapjának felső határa a jelenlegi 4290 euróról 6181-re emelkedik, vagyis akik havi 4290 eurónál többet keresnek, azok magasabb járulékot fognak fizetni.

 

Mintegy 17,4 milliárd eurót akar elkölteni jövőre a kormány úgy, hogy a bevételei 15,4 milliárd eurót tesznek majd ki, vagyis 2 milliárd eurót kölcsönből fedez. Ennek ellenére ez lesz az utóbbi évek legkiegyensúlyozottabb költségvetése, mivel a hiány GDP-arányosan számolva csak 1,29%-lesz. Ugyanakkor kiegyensúlyozott költségvetésre 2018-helyett csak 2019-ben számíthatunk először.

A koalíciós pártok elégedettek az elfogadott költségvetéssel. „Az Európai Bizottság értékelése szerint a jövő éves költségvetés az öt legjobb között van az unióban” – emelte ki Robert Fico miniszterelnök. Szerinte a jövő éves költségvetés nyertese az oktatásügy, amely mintegy 300 millió euró plusszal számolhat az idei évhez képest. Ennek jelentős része a béremelésre megy el, a szeptemberi 6 százalékos tanárbéremelés után januártól a többi iskolai alkalmazott fizetése is nő, igaz, csak 4 százalékkal. Szeptembertől újabb 6%-os béremelésre számíthatnak a tanárok. A hiányt nem tartja magasnak, úgy véli, minden ország olyan tempóban csökkenti a hiányt, ami neki megfelel. „A kiegyensúlyozott költségvetés nem olyan dolog, amiért imádkozni kellene, az országok költségvetése általában hiánnyal számol” – állítja Fico. Elégedett a költségvetéssel a másik két koalíciós partner is. Bugár Béla (Híd) szerint jó kompromisszum született. A költségvetés jövőre mintegy 600 ezer euróval többet szán a kisebbségi kultúrára is, a szervezetek összesen 4,5 millió eurót költhetnek el. Kedvez a költségvetés a kisvállalkozóknak is, jelentősen nő ugyanis a leírható átalányköltség összege. A társasági adó 22%-ról 21-re mérséklődik.

A gazdaság jövőre várhatóan 3,5 százalékkal erősödik, folytatódik majd a munkanélküliség csökkenése is, ami az ellenzék szerint alkalmat adott volna arra, hogy a kormány nagyobb mértékben csökkentse a hiányt és az államadósságot. Jozef Mihál (SaS) kifogásolta, hogy a kormány ahelyett, hogy általánosan csökkentené az adó- és járulékterheket, új adókat is bevezet, és a legmagasabb fizetési kategóriába tartozók számára növeli az egészségbiztosítási járulékot. Részletek a 2. oldalon.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?