Javult a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

<p><span id="ctl05_lbBody">Enyhén javult a gazdasági hangulat az euróövezetben és az Európai Unióban novemberben.&nbsp; Az Európai Unió gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (EcFin) által kedden kiadott jelentés szerint az októberi 106,4 pontról, 0,1 ponttal, 106,5 pontra emelkedett a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) az euróövezetben. Elemzők erősebb javulásra, 107,0 pontra számítottak.</span></p>


    

Az Európai Uniót tekintve a gazdasági hangulatindex 0,4 ponttal, 107,3 pontra nőtt az év utolsó előtti hónapjában. A 28 tagállam közül leginkább, 1,6 ponttal, Lengyelországban romlott a gazdasági hangulat, a legerősebben pedig Belgiumban (3,5 pont) és Magyarországon (3,3 pont) javult.
    

A gazdasági hangulatindex hosszú távú átlaga 100 pont minden tagállam esetében. A 100-nál magasabb pontszám a gazdaságot derűlátóan megítélők túlsúlyára utal, az alacsonyabb viszont borús kilátásokat tükröz.
    

A nagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok körében Németországban 0,7 ponttal, 108,0 pontra, Olaszországban pedig 0,8 ponttal, 104,2 pontra csökkent, míg Franciaországban 1,5 ponttal, 103,2 pontra, Spanyolországban pedig 0,8 ponttal, 108,4 pontra növekedett a gazdasági hangulatindex. A legnagyobb nem euróövezeti uniós tagállamban, Nagy-Britanniában 1,5 ponttal, 107,3 pontra emelkedett a mutató értéke.
    

A 19 tagú euróövezetben a feldolgozóipari bizalmi index mínusz 0,6 pontról mínusz 1,1 pontra nőtt, míg a fogyasztói bizalmi index értéke mínusz 8,0 ponton mínusz 6,1 pontra emelkedett. A szolgáltatások terén 12,1 ponton stagnált, a kiskereskedelemben pedig 0,4 pontról 1,5 pontra kúszott fel a hangulatindex.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?