Tesztelés 5: minden rendben zajlott

Pozsony |

<p>Információink szerint meglepetés nélkül és zökkenőmentesen zajlott le az ötödikes diákok tesztelése.&nbsp;</p>

Tegnap országszerte több mint 48 500 diák vett részt a tudásszintfelmérőn. A magyar iskolák tanulóit magyar nyelvből és matematikából tesztelték. Mindkét tárgyból 30-30 feladatból álló tesztlapot kellett kitölteniük. A feladatok megoldására 60-60 percük volt. Az általunk megszólított pedagógusok szerint a feladatlapokkal nem voltak problémák. „Mindkét tárgy tesztlapjai szigorúan a tananyagból indultak ki, nem volt meglepetés. A tanórákra rendszeresen készülő diákoknak egyáltalán nem okozott gondot a feladatlapok kitöltése” – tolmácsolta kollégái álláspontját Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója. Kifogásolja viszont, hogy a különböző tanulási nehézségekkel küzdő diákokra nem gondol az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM), mely a teszteket összeállítja. Például a diszlexiával – vagy más tanulási nehézséggel – küzdő gyerekeknek is ugyanazokat a feladatlapokat kell kitölteniük, mint a többi tanulónak. Azzal a különbséggel, hogy az előbbiek 75 percet kapnak a feladatok megoldására. Orosz István szerint például az olvasási nehézséggel küzdő gyermeknek nem segítség, hogy 15 perccel tovább dolgozhat, hiszen számára az olvasás eleve akkora hátrányt jelent, melyet képtelen ledolgozni. „Erre a problémára eddig minden évben figyelmeztettük a NÚCEM-et a tesztek véleményezésekor, eddig eredménytelenül” – mondja az igazgató. Morvay Katalin, a Duna utcai Gimnázium és Alapiskola igazgatója is megerősítette, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekre valóban nem gondolnak a Tesztelés 9 és a középiskolai felmérések alkalmával sem.

Orosz István szerencsétlennek tartja az ötödikesek felmérését. „Az eredményeket az iskolák értékelésére használják fel, miközben egyáltalán nem adnak valós képet. Gyűjtőiskola vagyunk, ötödikeseink egy jelentős része csak alig három hónapja jár hozzánk. Iskolánkban négy évfolyam írta meg a tesztet, 24 diákunk hiába ért el maximális eredményt, összesítésben átlagon alul teljesítünk majd” – magyarázza az igazgató.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?