Petícióban követelik, hogy fizessen a királynő

London |

<div>Már 140 ezer brit követeli online petícióban, hogy a királyi család maga fizesse az uralkodó londoni rezidenciája, a Buckingham-palota felújítását.</div>

A brit kormány és a palota a múlt héten jelentette be, hogy a brit uralkodó világhírű, ám jó ideje omladozó londoni rezidenciájának tíz évig tartó felújítási munkálatai jövő tavasszal kezdődnek. A bejelentés szerint a felújításra a költségvetés 369 millió fontot szán, és a finanszírozást az uralkodó személyi kiadásaira létrehozott állami apanázs, a Sovereign Grant átmeneti emelésével oldják meg.A királyi család által használt ingatlanok fenntartási és felújítási költségei azonban régóta kényes kérdésnek számítanak Nagy-Britanniában, különösen a pénzügyi válság óta, amelynek következményeit a brit kormány hosszú évek óta tartó, és várhatóan még évekig elhúzódó költségvetési szigorral igyekszik felszámolni.„Országszerte válság van a lakhatás terén, bajban van a brit Országos Egészségügyi Szolgálat, a megszorítások miatt számos kulcsfontosságú szolgáltatás büdzséjéből kell lefaragni. A királyi család pedig most azt várja tőlünk, hogy még mélyebbre nyúljunk a zsebünkbe a Buckingham-palota felújítása érdekében. Az uralkodó vagyona mindeközben felbecsülhetetlen. Egyetlen szóval élve, ez az egész felháborító” – mondta Mark Johnson, az online petíció elindítója. A The Sunday Times 2015-ös ranglistája szerint II. Erzsébet vagyona nagyjából 340 millió font és ezzel ő Nagy-Britannia 302. leggazdagabb embere. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"256200","attributes":{"alt":"","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]] A petíció támogatóinak nagy része osztja Johnson véleményét. „Visszataszító dolog lenne elvárni tőlünk, hogy ilyen megszorítások közepette még mi fizessünk, amikor a költségeket simán lehetne fedezni a királyi gyűjteményben lévő, több milliárd font értékű műtárgy és régiség egy részének eladásából” – írta az egyik támogató.Az ellenzéki Munkáspárt ugyancsak a költségek egy részének átvállalására szólította fel a királyi családot, ugyanakkor elutasította azt a felvetést, hogy a munkálatok egészét az uralkodó finanszírozza. „Ez egy középület, egy műemléképület, ezért nekünk is támogatnunk kell a megóvását” – fogalmazott a BBC egyik műsorában a munkáspárti John McDonnell. A Buckingham-palota legutóbb 64 éve, 1952-ben esett át alapos – de akkor sem teljes körű – felújításon. A királyi ház múlt heti bejelentése szerint az 1703-ban épült, hatalmas ősparkkal körülvett, 775 szobás palota renoválását nem lehet tovább halogatni, mert 32 kilométernyi vízvezetékrendszere, 160 kilométernyi elektromos hálózata és 40–50 éves gépészeti berendezései olyan mértékben elhasználódtak, hogy egyre nagyobb a tűz és a csőtörés veszélye.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?