A posztigazság lett az év szava

Oxford |

<div>A posztigazság, a post-truth lett az év szava 2016-ban az oxfordi angol szótár szerint.</div>

A kifejezésben a politikával terhelt elmúlt 12 hónap tükröződik. A posztigazságot arra mondják, amikor a politikai véleményformálásban az objektív tények kevésbé számítanak, mint az érzelmes szólamok. A győztes szó kiválasztásának előzménye a júniusi brexit és a novemberi amerikai elnökválasztás. A posztigazság politikája kifejezéshez kapcsolódó szó olyan, szintén politikai tartalmú vetélytársait előzte meg, mint a brexit párti (brexiteer) vagy az alt-right, ami az alternatív jobboldat jelenti. A győztest az elmúlt év meghatározó társadalmi, kulturális, politikai, gazdasági és technológiai folyamatait és eseményeit tükröző szavak szűkített listájáról választották ki. Az oxfordi angol szótár szerint a posztigazságot először 1992-ben használták, gyakorisága az előző évhez képest kétezer százalékkal nőtt abban az időszakban, amikor a britek uniós kilépéséről szóló népszavazás és az amerikai elnökválasztás és kampányaik folytak. „A közösségi média hírforrássá válása és az intézményektől származó tények iránti növekvő bizalmatlanság idején a posztigazság teret nyert a nyelvben: láttuk, hogy mekkorát ugrott az előfordulási gyakorisága júniusban, a brexit-kampány alatt és júliusban, amikor Donald Trump republikánus elnökjelöltté vált. Mivel a kifejezés használata nem mutat csökkenést, nem lennék meglepve, ha a posztigazság korunk meghatározó szavává válna” – mondta Casper Grathwohl, az oxfordi angol szótár munkatársa.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?