Mindenki egy asztalnál

Dunaszerdahely |

<p>Mintegy 80-90 politikus, közéleti szereplő, egyházi- és civil vezető jött össze Dunaszerdahelyen az MKP által kezdeményezett magyar-magyar párbeszéd oktatásnak szentelt első állomásán.</p>

Az MKP és a Híd elnöke is a párbeszéd elindulásának fontosságát hangsúlyozták nyitóbeszédeikben.

Az összegyűlteket Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester köszöntötte, majd Menyhárt József, az MKP, és Bugár Béla, a Híd elnöke kapott szót.

Menyhárt beszédében kiemelte, a párbeszéd küldetése, hogy felhívja a figyelmet a szlovákiai magyarság fogyására, ám nem a "bús magyar sors" és a politikai megosztottság felett keseregve, árulózva szeretne megoldást találni. "A mai nap nem egy újabb konferencia a sorban. Nem lehet az árokmélyítés és a gyűlölködés napja sem. Aki ezért jött, az álljon fel, és menjen haza" – mondta. "A mai nap a szakmai újratervezés napja, és csak rajtunk múlik, hogyan sikerül" – tette hozzá.

Bugár Béla szerint a közös céljuk a szlovákiai magyarság megmaradása és fejlődése, ám az ehhez vezető utak különböznek. "Amennyiben hajlandók vagyunk ezt tudomásul venni és elfogadni, akkor képesek leszünk a közös gondolkozás elindítására" – jelentette ki. Reméli, hogy a szakmai párbeszéd után elindul majd a politikai párbeszéd is a két párt között. A hétfői tanácskozás reményei szerint fontos támaszpontot fog nyújtani a szlovákiai magyarság oktatásügyének megmentéséhez és fejlesztéséhez. "Kívánom, hogy ez jó kezdet legyen, és képesek legyünk szakmai szempontból megnézni az összes olyan területet, mely segítheti nemzeti megmaradásunkat és fejlődésünket is" – magyarázta.

A tanácskozás sajtónyilvános részében Lampl Zsuzsanna szociológus vázolta a szlovákiai magyarság asszimilációjának makro- és mikrotársadalmi tényezőit, kiemelve: míg a nemzetiségváltás rövid, a nemzeti identitás megváltozása sokkal hosszabb, generációkon átívelő folyamat. Lampl után Gyurgyík László szociológus beszélt a magyarság fogyásával kapcsolatos demográfiai tényezőkről.
Az előadásokat követő vitát nem nyitották meg a sajtó számára.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?