Szavazatvásárlás: a tanúk nem tanúskodnak

Rókus (Rakúsy) |

<p>Tovább gyűrűzik a szavazatvásárlási botrány. Az OĽaNO választási korrupció miatt feljelentést tesz, miután a párt vezetőjének, Igor Matovičnak és Peter Pollák korábbi romaügyi kormánybiztosnak a késmárki járásbeli Rókus (Rakúsy) több lakosa is megerősítette, a településen roma szavazatokat vásárolt valaki.</p>

„Több emberrel találkoztunk, akik megerősítették, hogy volt szavazatvásárlás” – mondta Matovič a településen tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy Rókuson az emberek nem ismerik Stanislav Kubánek és Peter Chudík (mindkettő Smer) nevét. Ugyanakkor pont ez a két parlamenti képviselő volt az, aki még a párt legnépszerűbb politikusát, Robert Ficót is lekarikázta a település azon választási körzetében, ahol kizárólag romák élnek. Fico a másik körzetben úgy nyert, hogy a nevezett két képviselő egy szavazatot sem szerzett.

Ezek a tanúk Matovič szerint azonban nem akarnak tanúskodni, mert félnek az uzsorásoktól, akik tulajdonképpen a „létükről döntenek”. A párt azért döntött a feljelentés mellett, mert a rendőrség szerintük a márciusi választások óta senkit sem hallgatott ki az ügyben a településen. Szerintük a megvásárolt szavazatokért ugyanúgy cigaretta járt, mint Kislomnicon, ahol pontosan ugyanilyen ügy miatt indult nyomozás. A rendőrség ugyanakkor azt az ügyet lezárta, mondván, nem volt szavazatvásárlás.

Matovičék ismét mandátumuk visszaadására szólították Kubáneket és Chudíkot, és követelik Robert Kaliňáktól, hogy rukkoljon elő olyan intézkedésekkel, melyek meggátolják a választási korrupciót. Szerintük nem több rendőrt kell állítani a szavazóhelyiségek mellé, mert a csalás nem ott történik, hanem a roma telepeken. Megoldásnak tartják például, hogy a rendőrség ilyen esetekben használja ki a védett tanú intézményét, ami bátrabbá tenné a tanúkat, hogy beszéljenek az ilyen ügyekről.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: CIGÁNYVOKSOT TESSÉK!

A kislomnici és a rókusi ügyről Robert Kaliňák belügyminiszter is nyilatkozott. Ő is furcsának és meglepőnek tartja, hogy Kubánek és Chovanec megverte Ficót a két településen. „A számok eltérnek a normálistól. Ha azonban nem tudjuk a vélekedést bizonyítékokkal alátámasztani, akkor nem tehetünk semmit” – tette hozzá. S bár így tulajdonképpen nem ismerte el, hogy szavazatvásárlás történhetett, elmondta, vitát nyitnak arról, hogyan lehet megelőzni az ilyen eseteket a legközelebbi megyei választásokon. (TASR, fm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?