Václav Klaus a szélsőjobboldali Hofert támogatja

Bécs |

<p>Norbert Hofer szélsőjobboldali jelölt (FPÖ) megválasztását támogatja a december 4-i ausztriai elnökválasztáson Václav Klaus.</p>

A volt cseh államfő erről a hét végén beszélt egy bécsi konferencián, amelyet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szervezett az Európába irányuló tömeges migrációról.

Beszédében Klaus óvott a tömeges bevándorlástól. A Salzburger Nachrichten című lap internetes kiadása szerint egy Európában zajló háborúról beszélt, amelyet szerencsére "az eszmék és az értelmezések szintjén" vívnak. Az euroszkeptikus nézeteiről ismert Klaus úgy vélekedett, hogy a "politikailag korrekt elit", amely külföldieket akar Európába csempészni, egyre inkább elnyomja kontinensünkön a szabad gondolkodást.

Norbert Hofer, a vendéglátó FPÖ államfőjelöltje a tanácskozáson az elmúlt évek osztrák menekültpolitikáját bírálta. Közölte, elnökként feloszlatná a kormányt, ha az nem képes megfelelő ellenintézkedéseket hozni a migráció megfékezésére. Megígérte, ha megválasztják, "állhatatos" lesz a posztján. Az Echo24 cseh hírportál tudósítása szerint Hofer arról is beszélt, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia országai közötti együttműködést szeretné megerősíteni, a nagy európai országokkal szembeni ellensúlyként.

A Lidové Noviny című cseh napilapban szombaton megjelent interjúban Hofer kijelentette: megválasztása esetén első külföldi útja Csehországba vezet majd. Norbert Hofer szeptemberben már találkozott Miloš Zeman cseh államfővel.

Az osztrák elnökválasztás májusi második fordulójában Alexander Van der Bellen zöldpárti jelölt győzött csekély előnnyel az időnként "osztrák Trumpnak" is titulált Hofer előtt, de a voksolás eredményét eljárási szabálytalanságok miatt megsemmisítették, ezért a második választási fordulót december 4-én megismétlik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?