Kulcsokat csörgettek az ellenzéki tüntetők

Pozsony |

<p>Néhány százan vettek részt ma délután az SaS, az OĽaNO-NOVA, a KDH, illetve Simon Zsolt és Miroslav Beblavý független képviselők által szervezett közös megemlékezésen a Sznf téren. Az 1989. novemberi eseményeket felidéző akció a &quot;Nem ezt akartuk!&quot; címet viselte, és kulcscsörgetéstől, illetve olyan jelszavaktól volt hangos, mint &quot;Elég volt Ficóból!&quot; vagy &quot;Eljött az új November ideje!&quot;</p>

Ján Budaj, az OĽaNO képviselője felszólalásában elmondta: a politikusok az elmúlt  27 évben nem tudtak biztosítani az állampolgároknak egy működő jogállamot. Helyette a "CT-ktől kezdve a WC-papírig" mindent elloptak, vagy tolvajokat és bűnözőket védelmeznek, aminek egyik legfőbb bizonyítéka, hogy képtelenek eltörölni a "véres" mečiari amnesztiákat. Budaj szerint ez utóbbiak egyenértékűek az egykori csehszlovák alkotmány negyedik cikkelyével, amely a kommunista párt vezető szerepét deklarálta az államban és a társadalomban. FICO AZ INGYENES VONATOZÁS BEVEZETÉSÉRŐL EMLÉKEZETT MEG Robert Sulík, az SaS elnöke szerint Szlovákia fejlődését előbb a mečiarizmus, majd Robert Fico 10 éves kormányzása akasztotta meg. Ugyanakkor van még esélyünk, hogy tiszetességes és sikeres országgá váljunk - tette hozzá. Rámutatott: az utóbbi két évben az ellenzéknek sikerült kiütnie a nyeregből a Smer két "koronahercegét": előbb 2014-ben Pavol Paškát, majd idén Robert Kaliňákot. "Nem ezt akartuk" - hangsúlyozta Simon Zsolt, aki szerint nem elég hangoztatni  '89 novemberének értékeit, hanem tettekkel is alá kell támasztani azokat. "November értékei nem egyeztethetők össze a kormány korrupciójával és a kliensrendszerrel" - tette hozzá. [[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"255488","attributes":{"alt":"","author":"SITA-felvétel","class":"media-image","height":"2765","style":"width: 600px; height: 400px;","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"4148"}}]] A tüntetésen a Gorilla-tüntetéseket is szervező aktivista, Alena Krempaská és társai is felbukkantak, akik  az ellenzéket bíráló transzparenseket emeltek a magasba. Menyhárt: „A szabadság önmagában nem sokat jelent" November 17-ről megemlékezett az MKP is, bár ez ellenzéki pártok demonstrációjára nem kapott meghívást, ahogy a Híd sem. „A szabadság önmagában nem sokat jelent. Az alkotmány ugyan elvi egyenlőséget hirdet, de óriási eltérések vannak az egyes társadalmi rétegek között” – nyilatkozta az ünnepnappal kapcsolatban Menyhárt József, az MKP elnöke. „Nem beszélhetünk szabadságról és egyenlőségről, amikor a gyakorlatban megkérdőjelezik alapvető jogainkat, és nem mutatnak hajlandóságot azok betartására. Ha mindez nem tudatosodik társadalmunkban, nem mondhatjuk, hogy kivívtuk a szabadságot” – vallja Menyhárt. (TASR, SITA) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?