Rövidlátást okoz a gyerekeknél az okostelefon

Stockholm |

<div>A monitorok előtt töltött túl sok idő rövidlátást okoz a gyerekeknél.</div>

Svéd orvosok arra figyelmeztettek, az emberi szem nem arra való, hogy okostelefonok vagy tabletek kicsiny képernyőjét böngéssze. A rövidlátók száma az 1940-es évek óta 400 százalékkal emelkedett, 70 hetven évvel ezelőtt a svéd gyerekek 8-9 százaléka volt rövidlátó, ma 40 százalékuk. Nőtt az úgynevezett álrövidlátók, vagyis pszeudomiópiások száma is, náluk a szem sugárizma nem lazul el teljesen, így a szemlencse nem ad megfelelő fókuszt. Ezek a gyerekek is rövidlátást tapasztalnak.A kutatók úgy vélik, a rövidlátók számának drámai emelkedését részben a monitorok előtt töltött egyre több idő okozza. A szem fokozatosan alkalmazkodik ahhoz, hogy közelről nézze a képernyőt, ennek pedig hosszú távon káros hatásai vannak. A SZEMRE ÉS AZ IDEGRENDSZERRE IS VESZÉLYESEK AZ OKOSTELEFONOK „Szemünk irányításának képessége akkor erősebb, ha három dimenzióban nézzük a dolgokat, ilyenkor az agy több ingert kap. Tehát amikor telefon vagy tablet monitorára meredünk, akkor valószínűleg nem olyasmit teszünk a szemünkkel, amire az való. Arra születtünk, hogy három dimenzióban alkossunk a kezünkkel, például formákat vagy eszközöket készítsünk” – magyarázta Rune Brautaset, a Karolinska Egyetem neurológiai klinikájának tanára.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?