Keleten is előbújt a szuperhold, de csak egy pár órára

Kassa |

<p>A borús idő ellenére a keleti országrészben is megfigyelhető volt az évszázad legfényesebb és legszebb teliholdja, az úgynevezett szuperhold. Legközelebb 2034-ben lesz újra ilyen közel a Hold a Földhöz.&nbsp;</p>

Az átlagos Föld–Hold távolság 384 400 km, de hétfő éjjel ez mindössze 356 000 kilóméter volt, ami közel 14 százalékkal rövidebb. A Hold nemcsak közelebb volt a Földhöz, de jóval világosabban is ragyogott. „A Hold pályája a Föld körül inkább ellipszis alakú, ami azt jelenti, hogy a Hold néha közelebb kerül a Földhöz, néha pedig távolabb. Amikor nagyon közel van, és telihold van, azt nevezzük szuperholdnak” – nyilatkozta lapunknak Csabala Tamás, a mecenzéfi csillagvizsgáló csillagásza.

Hozzátette, bár a mostani szuperhold igazi különlegesség volt, csupán a második a három egymást követő szuperhold szériában. Az idei év utolsó szuperholdjára december 14-én kerül sor, de akkor már valamivel távolabb lesz a Földtől, ezért valószínűleg nem lesz olyan látványos. A rendkívül látványos égi jelenség nem véletlenül tartozik a fotósok kedvenc fotótémái közé, ilyenkor rengetegen fordítják fényképezőgépeiket az ég felé. „Már vasárnap este kijöttem, itt éjszakáztam, de sajnos még másnap, 14-én sem bújt ki a felhők mögül a hold. Tegnap hajnalban szerencsére már tiszta volt az ég, viszont a hold már valamivel kisebb volt, mint hétfő este. Örülök, hogy sikerült lefotózni” – mondta lapunknak Peter Bánoczy hobbifotós.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?