Már a harmincévesek is fáradtak és kimerültek

<p>Szlovákia lakosságának több mint a fele fáradt és kimerült &ndash; ez derül ki abból a felmérésből, amelyet 852 ember részvételével a Dôvera egészségbiztosító megbízásából ez év júliusában-augusztusában a stresszkutató intézet készített.</p>

Téved, aki azt gondolja, hogy ez az állapot csak az idősebbekre vonatkozik. Fáradékonyságról számoltak be a 18–29 évesek is. A 65 év felettiek után ők szerepeltek a legrosszabbul. Kiderült: azokat kerüli el leginkább a fáradtság, akik hatásosan tudják kezelni a stresszhelyzeteket és akiknek nincsenek fájdalmaik vagy más testi bajuk.

Azokról, akik a legnagyobb fokú fáradtságról számoltak be, a felmérés kiderítette, hogy nagyon magas a stresszszintjük, ugyanakkor alacsony a stresszel szembeni védekezőképességük. „Közvetlen összefüggés van a fáradtság mértéke és a stresszel szembeni védekezés között. Tehát minél jobb erőnlétben van a szervezet, annál ellenállóbb a stresszel szemben” – mondta Karol Kováč, a stresszkutató intézet vezetője.

Az Európai Unió egészségügyi bizottsága szerint a lakosság 25 százalékát az izmok és ízületek, valamint a hátgerinc betegségei által kiváltott krónikus fájdalom gyötri. 

Kiderült, hogy tavaly azon betegek 56 százaléka, akik mozgásszervi betegségre fájdalomcsillapítót kaptak, legalább egy csomag antidepresszánst vagy szorongás elleni gyógyszert is szedtek.  Hosszú ideig e betegek egyharmada antidepresszánst szedett.

Az eredmények azt mutatják, hogy a nők vezetnek a gyógyszerszedésben. „Minden testi baj nagy stresszt jelent a szervezetnek. A mozgásszervi betegség és a fájdalom nagymértékben befolyásolja az életminőséget. Sok tekintetben korlátozza a beteget. Gyakran miatta kell megváltoztatni a korábbi életstílust. Ez pedig az élet minden területére rányomja bélyegét mind a családban, mind a munkahelyen vagy a szabadidőben. Bizonytalanságot, szorongást, esetleg depressziót okozhat” – mondta dr. Matúš Martinka pszichiáter. Mivel a testi és lelki egészség szorosan összefügg egymással, a hosszú ideig tartó stressz számos civilizációs betegség kialakulásában játszik szerepet.

A legjobb megoldásnak, vagyis a fáradékonyság és kimerültség ellenszerének az egészséges életmód, továbbá az elegendő alvás és a pszichohigiénia tűnik. Olyan tevékenységek ezek, amelyek helyreállítják az ember lelki egyensúlyát.

A testi munkát végzőknek a legjobb pszichohigiénia a nyugalom, például az olvasás vagy a keresztrejvényfejtés. Aki szellemi munkát végez, inkább mozgással szellőztesse ki a fejét. Az, aki szeretné, hogy lelke egészséges legyen, építsen be mindennapi életébe bizonyos rituálékat, és a napnak legalább egy részében olyasmivel foglalkozzon, ami nagyon érdekli, és ami leköti a figyelmét.

Ha jelentkezik valamilyen egészségi probléma, fontos, hogy a kezelést vegyük komolyan. Vagyis: tartsuk be az orvos utasításait, hogy az egészségi állapot ne romoljon tovább, hanem ellenkezőleg: minél gyorsabban javuljon.  (kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?