Le Monde: a merényletek fő koordinátora is Magyarországon át érkezett Európába

Párizs |

<p>A tavaly november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek európai koordinátora, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud is Magyarországon keresztül tért vissza 2015 nyarán Európába több tucat dzsihadistával, köztük a párizsi és brüsszeli támadások elkövetőivel - írta szombaton megjelent számában a Le Monde.</p>

A francia lap a párizsi merényletek egyéves évfordulója alkalmából rekonstruálta, hogyan érkeztek vissza Európába a balkáni migránsútvonalon hamis szíriai útlevelekkel a többségében európai születésű terroristák.

Az egy éve tartó nyomozás arra világított rá, hogy az eredetileg elképzeltnél sokkal szélesebb szervezet hajtotta végre a párizsi merényletsorozatot 2015. november 13-án. A támadásokban részt vett tíz dzsihadistán kívül harminc Európába küldött terroristát azonosítottak az európai hatóságok. Valamennyiük érintett volt a párizsi és a március 22-i brüsszeli merényletekben, valamint három alvósejtben, amelyeket Németországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában lepleztek le, és egy az amszterdami repülőtéren végrehajtani tervezett merényletben is.

A nyomozók feltételezése szerint a marokkói származású, 32 éves belga Oussama Atar Szíriából mozgathatta a szálakat, legfőbb európai összekötője pedig a november 18-i rendőri rajtaütésben a Párizs közeli Saint-Denis-ben megölt szintén marokkói származású belga Abdelhamid Abaaoud volt, aki a párizsi merényletekben személyesen is részt vett.

A hálózat logisztikai bázisa Belgiumban, célpontja pedig Franciaország volt. A szervezet még egyszer le akart csapni Párizsban, de a nyomozás előrehaladtával a legfőbb felelősök kénytelenek voltak lemondani a tervükről, és március 22-én Brüsszelben felrobbantották magukat.

Az azonosított terroristák közül 13-an meghaltak, a párizsi és brüsszeli merényletek közvetlen elkövetői közül 4 gyanúsítottat előállítottak, valamint az alvósejtek 11 feltételezett tagját is letartóztatták. Rajtuk kívül 19 embert helyeztek vád alá a terroristák segítése miatt, többen a párizsi terrorkommandó egyetlen túlélőjét Salah Abdeslamot segítették a négy hónapig tartó bujkálásban, mielőtt a belga hatóságok elkapták és átadták Franciaországnak. A nyomozás több gyanúsítottja még szökésben van, és feltételezhetően Európában vagy Szíriában tartózkodik.

A szervezetet a szíriai Rakkában, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet székhelyén hozták létre, ahol hármójuk kivételével terrorista kiképzést kaptak, majd 2015 augusztusában a balkáni migránsútvonalon hamis szíriai útlevelekkel szivárogtak vissza Európába. Többségük Magyarországon lépett be a schengeni övezetbe, a terroristák közül legalább tízen Budapesten keresztül érkeztek Brüsszelbe - írta a Le Monde, a Sentinel című amerikai folyóirat november 10-i számában megjelent tanulmányra hivatkozva.

A nyomozás egyik legfontosabb információja - amit a Terrorizmus Elemző Központ (CAT) nevű európai agytröszt a magyar terrorelhárítóktól kapott - a Le Monde szerint az, hogy Abdelhamid Abaaoud 2015. augusztus 1-jén Magyarországon lépett be a schengeni övezetbe.

A nyomozók mostanáig nem tudták, hogy mikor és hogyan érkezett vissza Európába a merényletek fő koordinátora, s 2015. november 13-ig azt gondolták, hogy Szíriában tartózkodik. Utána is sokáig azt hitték, hogy a támadásokat Szíriából vagy Görögországból, nem pedig - ahogy utóbb bebizonyosodott - Belgiumból szervezte meg.

Abaaoud szervezte be egyébként gyerekkori barátját, Salah Abdeslamot, akinek az volt a logisztikai feladata, hogy a több tucat terroristát Európán keresztül Brüsszelbe szállítsa. Április 30. és október 2. között Abdeslam háromszor tette meg az utat Belgium és Magyarország között, egyszer pedig Németország felé, összesen tíz terroristát szállítva Brüsszelbe bérelt gépkocsikon.

A magyar titkosszolgálatok információira hivatkozva a Le Monde azt írta, hogy Abaaoud és a vele utazó Ayoub El-Khazzan a budapesti Swing Hotelben szálltak meg. Abaaoud augusztus 4-én gépkocsival Ausztriába utazott, míg társa vonattal érkezett Bécsbe. Ettől kezdve nem ismeretes Abaaoud tartózkodási helye, aki feltételezhetően a merényletekig Brüsszelből szervezkedett, míg útitársa két héttel később a Thalys vasúttársaság Amszterdamból Párizsba tartó járatán próbált meg tüzet nyitni, de amerikai katonák ártalmatlanná tették.

A Le Monde szerint az Iszlám Állam akkor döntött úgy, hogy nem az Európában frissen beszervezett, de képzetlen dzsihadistáit veti be a november 13-i párizsi merényletekben, hanem kiképzett harcosokat küld Szíriából vissza Európába, amikor a macedón hatóságok 2015 júniusában 72 óráig érvényes utazási dokumentumokat kezdtek kiállítani a migránsoknak, hogy eljuthassanak a magyar határig és ott beléphessenek a schengeni övezetbe. A humanitárius válság elkerülésére szolgáló intézkedés "stratégiai irányváltást" jelentett a dzsihadista szervezet számára Jean-Charles Brisard, a párizsi terrorelemző agytröszt vezetője szerint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?