NKÚ: tényleg csaltak a kamerákkal

Pozsony/Détér |

<p>A détéri közbeszerzési pályázat manipulálásának gyanúja miatt a Főügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék. A hivatal szerint a gömöri település nem átlátható és nem hatékony módon használta fel a közpénzeket. Détér állítja, hogy nem hibázott.</p>

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) rendszeresen végez szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, legutóbb 27 település gazdálkodását világította át. Közülük csak a rimaszombati járásbeli Détérben találtak hiányosságokat. Megerősítették azt, ami miatt már vádat emelt a polgármester ellen. „Az ellenőrök a közbeszerzési eljárás során bűncselekmény elkövetésére utaló nyomokat találtak, ezért a vizsgálat eredményeit továbbították a hatóságoknak” – tájékoztatott Daniela Bolech Dobáková, az NKÚ szóvivője. A hivatal szerint Détér község önkormányzata 2015-ben az Érsekújvári Team Agro cég bevonásával közbeszerzési eljárását írt ki digitális kamerarendszer kiépítésére. Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) pályázatának a legalacsonyabb ár volt a feltétele. A felhívásra a rimaszombati Patrol&Guard, illetve a Slovanet cég jelentkezett. Előbbi 217 ezer, utóbbi pedig 113 ezer euróból építette volna ki a rendszert. A Slovanetet azonban azzal az indokkal, hogy nem teljesíti a pályázati feltételeket, kizárták a versenyből, az NKÚ szerint indokolatlanul. Bár a Slovanet indoklást kért, az önkormányzat ezt megtagadta. „A vizsgálat eredményét eljuttattuk a pénzügyminisztériumnak, a besztercebányai ügyészségnek és a közbeszerzési hivatalnak” – közölte az NKÚ szóvivője. Daniela Bolech Dobáková hozzátette, fennáll a gyanú, hogy hasonló törvénysértést követhettek el más önkormányzatok is, és erre az ügyészséget is figyelmeztette a hivatal. Zagyi István, Détér község polgármestere állítja, hogy ők nem hibáztak. „Véleményem szerint tévedésről van szó, mi semmilyen hibát nem találtunk”- mondta a TASR hírügynökségnek. Azt viszont nem zárta ki, hogy a közbeszerzési eljárás lebonyolításával megbízott cég hibázhatott. 

A kamerarendszer kiépítésére meghirdetett pályázat manipulálása miatt eddig kilenc település – Hanva, Lénártfalva, Dobóca, Simonyi, Darnya, Serke, Détér, Tajti, Balogfalva – polgármestere ellen emelt vádat az ügyészség. A községekben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) még szeptember elején razziázott. Az ügyészség szerint a polgármesterek 1,5 millió euró kárt okozhattak a csalással. Mind a kilenc pályázat közbeszerzési eljárását ugyanaz a cég bonyolította le, és a helyi Patrol&Guard volt a kivitelező. A pályázatok költségvetése átlag 200 ezer euró volt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?