Spórolás kedvezményekkel

<p>Szlovákiában csaknem 1,4 millió nyugdíjas van, az átlagnyugdíj 415 euró körül mozog. A járadékot ugyan minden évben valorizálják, sokan azonban így is a szegénységi küszöb környékén élnek. A szűkös anyagi helyzet kicsit javítható a különböző kedvezmények igénybevételével.</p>

A Statisztikai Hivatal adatai szerint Szlovákiában több mint 640 ezer szegény ember van. A munkanélküliek fele és a 347 eurónál kisebb havi bevétellel rendelkező, egyedül élő nyugdíjasok anyagi szükséghelyzetben vannak. A helyzet feltehetően a közeljövőben sem fog jelentősen javulni, hiszen az országban nagyon sok a tartósan munkanélküli és a rendkívül alacsony fizetésért dolgozó alkalmazott. Aki pedig mindössze 500 eurót keresett, nyugdíja a 240 eurót sem éri majd el. A nyugdíjakat ugyan minden évben valorizálják, de az utóbbi időben az emelés évről évre kisebb mértékű volt. 2015-ben az öregségi nyugdíjak 5,20 euróval, idén már csak 1,90 euróval nőttek. A 2017. január 1-jétől esedékes emelés nagyobb mértékű lesz, a parlament ugyanis néhány hete módosította a szociális biztosításról szóló törvényt, mely értelmében az öregségi nyugdíjakat 8,20 euróval toldják meg.

Helyi adók

Mivel minden euró jól jön, nem árt odafigyelni a különböző kedvezményekre. Ezek ugyanis nem minden esetben járnak automatikusan. Sok településen a nyugdíjasok különféle adókedvezményeket vehetnek igénybe. Erről a községi vagy városi hivatalban kell érdeklődni, esetleg a községek honlapján is lehet tájékozódni, vagy elolvashatják a községi hivatal épülete előtti hirdetőtáblára kifüggesztett általános érvényű rendeleteket. A kedvezmények általában az ingatlanadóra, a szemétdíjra és az ebadóra vonatkoznak. Amennyiben az adott község nyújt valamilyen kedvezményt – például a nyugdíjasokat felmenti az ebadó fizetése alól –, nem jár automatikusan, a községi hivatalban kérvényt kell benyújtani.

Kedvezményes tévédíj

Aki eléri a nyugdíjkorhatárt, és a háztartásában nem él vele együtt más keresettel rendelkező személy, részleges felmentést kérhet a rádió- és televíziókészülékek üzembentartási díjának a fizetése alól. A hatályos törvény szerint a nyugdíjasok 50 százalékos kedvezményre jogosultak, de ez sem automatikus, kérni kell a Szlovák Televízótól és Rádiótól (RTVS). A kérvényhez mellékelni kell a Szociális Biztosító határozatát arról, hogy jóváhagyták a nyugdíjat, valamint mellékelni kell egy becsületbeli nyilatkozatot is, hogy a nyugdíjas nem dolgozik, azaz a nyugdíján kívül nincs más bevétele, és a vele egy háztartásban élő személyeknek sincs jövedelmük.

A súlyosan egészségkárosodott személyeknek semmit nem kell fizetniük, de ez sem automatikus. Az RTVS-nek a kérvényhez csatolniuk kell a szociális ügyi hivatal határozatának fénymásolatát arról, hogy súlyosan egészségkárosodott személynek nyilvánították, vagy a ŤZP-igazolvány fénymásolatát – fontos, hogy valamivel igazolni tudja, hogy egészségkárosodott. Annak sem kell fizetnie, aki ilyen személlyel él egy háztartásban, de ezt is igazolni kell.

Olcsó bankszámla

Az idősebbeknek számos bank is előnyös terméket kínál, például folyószámlát vagy bizonyos szolgáltatáscsomagot jelentős kedvezménnyel vagy akár díjmentesen is megkaphatnak. Az ilyen akciós termékek azonban általában csak korlátozott mennyiségű tranzakciót tartalmaznak. Aki folyószámlát akar nyitni, először gondolja végig, pontosan mire van szüksége, a számláját hogyan akarja használni, és hasonlítsa össze a bankok ajánlatait, árjegyzékét. Aki csak azért akar számlát, hogy havonta oda megérkezzen a nyugdíja, annak előnyös lehet valamilyen szenior folyószámla. Aki viszont szeret kártyával fizetni, több havi átutalása van, igénybe veszi az internetes szolgáltatásokat is, annak nem biztos, hogy a nyugdíjas számla előnyös.

Gyógyszerárlimit

Az idősebb személyek általában több egészségügyi problémával küszködnek, több gyógyszert szednek, mint a fiatalabbak, ezért bizonyos készítményekhez olcsóbban juthatnak hozzá. Az egészségügyi minisztérium bővítette azoknak a gyógyszereknek a körét, melyekre ún. hozzáfizetési védelmi plafon (ochranný limit na doplatky za lieky) vonatkozik. A plafon az az összeg, mellyel a nyugdíjas hozzájárul az általa szedett gyógyszerek árához, s melyek árát az egészségügyi biztosító is kiegészíti. Ez azt jelenti, hogy ha a gyógyszerekre kifizetett összeg egy negyedévben meghaladja a 25 eurós hozzáfizetési védelmi plafont, a biztosító a betegnek visszaadja azt az összeget, amennyivel ezt túllépte. Ez nem vonatkozik azokra a nyugdíjasokra, akiknek adóköteles jövedelmük van, kivéve a megbízási szerződésekből származó bevételek, illetve ha a nyugdíj összege magasabb, mint az átlagfizetés 50%-a, vagyis jelenleg több mint 434 euró.

Egyéb kedvezmények

A múzeumokban, színházakban, kiállításokon ugyancsak adnak kedvezményt nyugdíjasoknak, általában a belépőjegy árának a felét fizetik. A biztosítók is gyakran előnyös ajánlattal kecsegtetnek, a gépjárművek kötelező biztosítását az idősebbek olcsóbban köthetik meg. A nyugdíjasoknak az utazási irodák is alacsonyabb áron kínálják a kirándulásokat, számukra a gyógyfürdői üdülések olcsóbbak, s bizonyos kedvezményeket az egészségügyi biztosítók is nyújtanak. Egyes községek a nyugdíjasok számára napi egy meleg ételt előnyös áron biztosítanak – a kedvezmény mértéke az adott községtől függ, ezért erről a községi hivatalban kell tájékozódni. A bankokhoz hasonlóan a telefonszolgáltatók is előnyös csomagokkal szoktak előrukkolni – az idősebbeknek nyújtott konkrét szolgáltatásokról és lehetséges kedvezményekről érdemes érdeklődni az egyes telefonszolgáltatóknál. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?