James Bondok vagy bolondok?

<p>A Sme napilap leleplezte a szlovák titkosszolgálat öt fedőcégét. Még csak meg sem kellett izzadniuk ehhez az újságíróknak, mert a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) két évtizede ugyanazokat a vállalatokat használja tevékenysége leplezésére: a cégek neve már ifjabb Michal Kováč elrablása után kiszivárgott.&nbsp;</p>

Tehát az SIS évtizedeken keresztül semmit sem tett azért, hogy álcázza cégeit, ingatlanait, alkalmazottai egy részét. A „leleplezett” cégek és épületek nagy része Pozsonyban van, de találunk nagymegyeri ingatlant is. Hogyan fordulhat elő ilyesmi, egyáltalán mennyire profi a szlovák titkosszolgálat?

Az SIS megítélése két szélsőség között mozog a közéletben. A lehallgatások kapcsán jelentkező paranoia odáig fajul, hogy ártalmatlan beszélgetések közben kell kikapcsolni a mobiltelefont, kiszedni a tápegységet, vagy kerülni kell bárminemű érzékenynek hitt információ közlését telefonon. Másrészt nincs mindenható intézmény: az SIS által begyűjtött információk komoly része elveszik az adathalmazban, nagyon sok képzett ügynökre lenne szüksége a széles körű megfigyeléshez, ha pedig valakit kiemelten figyelnek, ennek eltitkolása nem működik huzamosabb ideig.

Az SIS emellett a közéleti legendárium része: nem passzív megfigyelőszervezet, hanem az események alakulását aktívan befolyásoló szereplő. Aki a politikában vagy a környékén mozog, előbb-utóbb adódik valami sztorija olyan személyekről, akik minden eseményen feltűnnek, rengeteget kérdeznek, de közéleti munkájuk, mérhető tevékenységük egyáltalán nincs. A közszereplők előbb-utóbb olyasmiket is megélnek, amit az SIS aktív ténykedéséhez kapcsolnak, hogy mást ne mondjunk, a telefonhívás minősége, a furcsa zajokat produkáló vonal. Az ilyen sztorik azt a feltételezést erősítik, hogy a szlovák titkosszolgálat sok helyen sokakat figyel, és profi módon, hatékonyan végzi a munkáját. Ebbe a képbe rondítanak bele az SIS elképesztő amatörizmusáról és rövidlátásáról szóló történetek, mint például a fedőcégek leleplezése. Ami akár azt eredményezheti, hogy az épületekbe vígan ki-be járkáló alkalmazottak kompromittálódnak.

Persze az SIS vezetőinek „szakértelméről” aligha változtatják meg most a véleményüket azok, akik szerint minden bokorban titkos ügynök lapul, de hát a lehallgatásokhoz és a célzott kiszivárogtatásokhoz önmagában nem is kell akkora nagy hozzáértés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?