Elárasztották a török polgárok panaszai az Emberi Jogok Európai Bíróságát

Strasbourg |

<p>Példa nélküli panaszáradat érkezik nagyjából két hete az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) a júliusi sikertelen török puccskísérlet nyomán indult tisztogatások áldozataitól - értesült hétfőn a strasbourgi székhelyű testület egyik szóvivőjétől az AFP francia hírügynökség.</p>

"Több mint 850 kérelem érkezett hozzánk. Ez szokatlan mennyiség" - közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy azt még nem tudni, a panaszok mekkora részét fogadják majd be, azaz kezdik el tárgyalni.

Az említett 850 panasz beérkezése előtt mintegy 74 ezer ügy volt folyamatban a 47 tagországot számláló európai bíróságnál, ebből 7750 érintette Törökországot.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára hétfőn aggodalmának adott hangot a Törökországból érkező panaszok számának robbanásszerű emelkedése miatt. A főtitkár az Erna Solberg norvég kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: éppen ezért vitatják annak módját, ahogy Törökország a problémáit kezeli az elvetélt puccskísérlet óta. Hangsúlyozta: ha a török hatóságok nem az emberi jogok európai egyezményének megfelelően járnak el, nem történhet más, csak az, hogy az EJEB elé kerülő ügyek száma drasztikusan  emelkedik.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa már október elején arra kérte Ankarát, hogy amint lehet, vessen véget a meghiúsult államcsíny után elrendelt rendkívüli állapotnak. A biztos múlt héten pedig "sajnálatosnak" nevezte a Cumhuriyet című legnagyobb török ellenzéki napilap főszerkesztőjének és számos újságírójának őrizetbe vételét.

Július 15. óta a török hatóságok példa nélküli tisztogatásokba kezdtek, amelyek a társadalom valamennyi szektorát érintik az oktatástól kezdve a médián és a hadseregen keresztül az igazságszolgáltatásig. Július közepe óta már több mint 35 ezer embert vettek őrizetbe a török igazságügyi miniszter által október végén közölt hivatalos számadatok szerint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?