Vagyonbevallás? Azt már nem – inkább a nyugdíj!

Kijev |

<div>Több száz bíró kérte nyugdíjazását vagy mondott fel állásából amiatt, hogy bevezették az elektronikus úton történő vagyonbevallást.</div>

Volodimir Feszenko ukrán politológus, a Penta politikai kutatóközpont vezetője felhívta a figyelmet, hogy a bíróságok reformja keretében megkezdődik Ukrajnában a bírák újraminősítése, megvizsgálják bevételeiket és a vagyonukat. Számos bíró ezért inkább visszavonult. A szakértő kifejtette, hogy az állami korrupció elleni küzdelmet azért tehetik hatékonyabbá az e-bevallások, mert a korábbiaktól eltérően nyilvánosak, másrészt bővebb információkat tartalmaznak a vagyonról. Korábban csupán éves bevételüket, valamint ingatlanjaikat kellett bevallaniuk a képviselőknek és köztisztviselőknek, most már számot kell adniuk bankbetétjeikről, készpénzükről és további értéktárgyaikról, például ékszerekről, festményekről is. Érdekességként kiemelte: a bevallásokból kiderült, hogy számos kormánytag, parlamenti képviselő, magas beosztású tisztségviselő jelentős összeget tart készpénzben, főként dollárban. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy ez országos jelenség, oka az ukrán bankokkal szembeni bizalmatlanság. Tudomása szerint a lakosságnál készpénzben tartott megtakarítások elérik a 10 milliárd dollárt. Ebből a 450 fős parlament képviselői együttesen megközelítőleg félmilliárd dollárt tartanak maguknál készpénzben.„Más megközelítésben viszont a nagy összegű készpénzek a feketegazdaság jelenlétének a jelei” – mutatott rá, kifejtve, hogy eszerint Ukrajnában jellemzően sokan készpénzben, azaz nem banki átutalással fizetik ki például beosztottaik bérét. Hozzáfűzte, hogy egyes adatok alapján a feketegazdaság aránya csaknem 50 százalékos jelenleg Ukrajnában.Ukrajnában márciusban lépett életbe a korrupcióellenes küzdelem jegyében a vagyonbevallási törvény. Az e-deklaráció bevezetését az Európai Unió szabta feltételül a vízummentesség megadásához, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is a további hitelnyújtáshoz Kijevnek.A vagyonbevallások benyújtási határideje múlt vasárnap éjfélkor járt le.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?