Érsekújvár harci feladatot kapott a belügyminisztériumtól

Érsekújvár |

<p>November 10-én 15 órakor másodszor is leleplezik azt a katonai emlékművet, melyet 2013 nyarán az érintett országok diplomáciai képviselőinek jelenlétében egyszer már átadott a város korábbi vezetése.</p>

Az érsekújvári magyarok attól tartottak, hogy a cseh legionáriusoknak állítanak emléket, ám a tervek szerint az első világháborúban elesettek emlékművén egy magyar katona alakja áll.

Nem bontották, javították

2013-ban Csehország diplomáciai jegyzékben tiltakozott, mert értesüléseik szerint lebontották és tönkretették a katonasírokat. A város vezetői akkor közölték: egyetlen síremléket sem likvidáltak. Az adhatott okot a félreértésre, hogy hozzáfogtak a temetőben levő katonasírok felújításához. A belügyminisztérium állásfoglalásában az állt, hogy nem a katonasírokról szóló törvénnyel összhangban járt el az önkormányzat, amikor a belügyminisztérium engedélye nélkül kezdte meg az első világháborús hősi halottak és a cseh legionáriusok sírhelyének felújítását. Az önkormányzatot ezért 16 596 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják. Érsekújvár akkori vezetése a négy felújított katonasír közepén álló tartópillérekre új márványtáblákat csináltatott, melyekre felkerült – a belügyminisztériumtól kapott források alapján – az elhunyt katonák névsora, ezt az emlékművet leplezték le 2013-ban.

Kellemetlen meglepetés

A belügyminisztérium dolgozói 2015-ben a városházán tárgyaltak a további lépésekről a síremlékkel kapcsolatban. Klein Ottokár, Érsekújvár új polgármestere tavaly októberben tájékoztatta a testületet, hogy nemzetközi problémát örököltek meg a város korábbi vezetésétől.

Egyetlen dokumentumot sem találtak a városházán arról, hogy Érsekújvár vezetésének új szoborterv-javaslatot kellett volna kidolgoznia. Tizenkét ország első világháborúban elesett katonáit temették a négy érsekújvári sírba. Az 1936-ban készült felvételek bizonyítják, hogy a temetőben szobor állt, melyet 1938-ban eltávolítottak. A belügyminisztérium szerint a sírokat az eredeti, 1936-os állapotoknak megfelelően kellett volna helyrehozatnia a városnak. „Már az első átadási ünnepségen felhívtam az illetékesek figyelmét, hogy helytelenül, hibásan tüntették fel néhány katona nevét a márványtáblákon. Egy sírban nyugszanak a korábbi ellenségek – az Osztrák–Magyar Monarchia katonái, németek, olaszok, oroszok, szerb foglyok és egy boszniai muszlim. A 203 itt eltemetett katona közül százhetvenheten az I. világháború, harminchárman a Csehszlovák Hadsereg és Kun Béla Magyar Vörös Hadserege határ menti konfliktusának áldozatai. A sírban öt, a Csehszlovák Hadsereg kötelékében lévő legionárius nyugszik” – mondta František Daniel helytörténész.

Magyar katona szobra

Daniel elmondta továbbá, elképesztőnek tartja, hogy hetven évig senki sem tartotta fontosnak tájékoztatni az elesettek hozzátartozóit, hogy a régi temetkezési helyet felszámolták és a földi maradványokat a Szent József temetőbe helyezték. A magyarországi, 1899-ben született Gergye István, a magyar királyi negyedik honvédezred tüzére leszármazottainak František Daniel ezen a héten írt levelet arról, hogy rokonuk sírját 1933-ban a Babka temetőből, amelynek helyén ma lakótelep van, a Szent József temetőbe helyezték. „A Masaryk laktanya 1933-ból származó névsorában minden keresztnév csehesítve lett, így lett az Istvánból Štěpán. A budapesti levéltárban a változatosság kedvéért minden szlováknak magyarosított keresztneve van, ez egyszerű hanyagság. Nem értem, hogy 2013-ban miért a keresztnevek helytelen változatát vésték a márványtáblákra” – hangsúlyozta Daniel.

A belügyminisztérium 10 ezer euró támogatást adott a szobor elkészítéséhez. Az emlékmű egy katonát ábrázol a magyar császári és királyi 71-es gyalogezred egyenruhájában. A címeren a hármas hegy és a kettős kereszt látható, a háttérben egy nőalakkal, a köztársaság jelképeként. Daniel elmondta, a korábbi szobrot azért nevezték a cseh legionáriusok emlékművének, mert a legionáriusok gyűjtötték a legtöbb adományt ahhoz, hogy méltó emléket állítsanak számos nemzet elesett katonájának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?