Nemibetegek a harlekinkaticák

<p>Elárasztották a nemibeteg katicák Nagy-Britanniát is, írja a&nbsp;<a href="http://dex.hu/x.php?id=index_tudomany_cikklink&amp;url=http%3A%2F%2Fmet…; id="hyperlink_70924de494b6ba39cf9f767ab1254c84" rel="nofollow" target="_blank">Metro</a>-ra hivatkozva az <a href="http://index.hu/tudomany/2016/10/31/tamadnak_a_nemibeteg_remkaticak/&qu…; target="_blank">Index</a>. &nbsp;Ezek nem a Magyarországon jól ismert hétpettyes katicák, és nem is a helyben őshonos kétpettyesek, hanem a Kelet-Ázsiából betelepített, gyakran fekete harlekinkaticák</p>

A harlekinkaticák térségünkben is elszaporodtak, ami nem olyan jó hír, tekintve, hogy a kedves hétpettyes rokonaikkal ellentétben ezek csípnek, bűzös váladékot hagynak, és egy sereg egyéb kárt is okoznak. 

Eredetileg a levéltetvek ellen telepítették be őket hozzánk is, de mivel nagyobbak és erősebbek a a mi őshonos katicáinkhoz képest, eleszik előlük az élelmet, illetve fel is falják a hétpettyesek lárváit.  

Az angliai helyzet annyival durvább, hogy egy parazita gombafaj miatt gyakorlatilag nemibeteg katicák árasztják el a házakat. Télen ugyanis szívesen hibernálják magukat valami melegebb helyen. A lap azt írja, hogy ez a gomba a normál fajokra jelent veszélyt, amit párosodáskor adhatnak át egymásnak.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"252967","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Az emberre egyébként a kellemetlenségeket leszámítva teljesen ártalmatlanok a gombás katicák is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?