Nyelvrendőrök jártak Bősön

Bős |

<p>Kevés törvény betartását ellenőrzik az országban olyan aprólékosan, mint az államnyelvtörvényét.</p>

A kulturális minisztérium ellenőrei legutóbb Bősön jártak, és például megtiltották, hogy a turistakomp tájékoztatóján a település neve magyarul is fel legyen tüntetve.

Lakossági beadvány alapján érkeztek a nyelvrendőrök Bősre. A panaszos azt nehezményezte, hogy a város honlapján több információ csak magyarul olvasható, a hangosbemondóban gyakran csak magyarul hangoznak el a bejelentések, hirdetések. S ha már ott voltak, az ellenőrök nem csak a beadványban említett hiányosságoknak jártak utána. A turisztikai tájékoztató tábláktól kezdve a település lapját, az emlékművek feliratait és az önkormányzati jegyzőkönyveket is átnézték. „Figyelmeztettek, hogy a hivatal faliújságján is kötelező a kétnyelvű tájékoztatás, így a cserkészek faliújságján is” – nyilatkozta lapunknak Bős polgármestere, Fenes Iván.

Az ellenőrök kifogásolták, hogy a község honlapján a képviselők neve a magyar nyelvtannak megfelelő sorrendben szerepel, hogy a hangosbemondóban magyarul hangzik el a hirdetés, hogy a városi lap csak magyarul jelenik meg. „Két emlékművel kapcsolatban is volt kifogásuk. Az egyik a Szentháromság téren álló szobor, amelyet 1890-ben állítottak, és 2002-ben felújítottuk. A régi táblára nem vonatkozik a nyelvtörvény, a felújításról tájékoztató táblát viszont kétnyelvűsíteni kell. A szobor egyházi területen áll, így ehhez nincs közünk. Az 1848-as emlékmű szövegének lefordítására is utasítást adtak, azonban nem fordítjuk le, hanem új táblát helyezünk ki, a Szent Korona, az 1000-es és a 2000-es évszám lesz rajta” – mondta a polgármester.

Fenes Iván szerint a kifogásolt dolgokat kiküszöbölték, a részletes és szigorú ellenőrzés keserű szájízt hagyott maga után. „Látszólag nagyon jó a szlovák–magyar viszony, de ez az eset azt is mutatja, hogy az első adandó alkalommal belekötnek az önkormányzatba” – mondta.

Rigó Konrád, a kulturális minisztérium államtitkára (Híd-jelölt) szerint a tárca nem boszorkányüldözést folytat, pusztán ellenőrzést végzett. 99 százalékban lakossági beadványok miatt kénytelenek elvégezni ezeket; hivatalból nem járnak ellenőrzésre. „Amióta a tárcánál vagyok, abban egyeztünk meg, hogy az ellenőrzések célja nem a büntetés, hanem egyfajta tanácsadás. Ha az ellenőrzés során hiányosságokat találnak, azt jegyzőkönyvbe kell venniük, s az előírások betartását felügyelniük kell” – mondta lapunknak Rigó. Hozzátette: eddig nem büntettek a törvény megszegéséért. A beadványokban legtöbbször a községi lapok vagy honlapok magyar szövegére panaszkodnak. Arra, hogy egy ilyen panasz után miért ellenőrzik még a faliújságot is, Rigó annyit mondott, hogy ha az ellenőrök kiutaznak valahova, akkor mindent szemügyre vesznek.

Bartalos Éva, Demecs Péter

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?