Tökéletesen véd a szappan és a víz

<p>Nő azoknak a betegségeknek a száma, amelyeket antibiotikumokkal sem lehet kezelni, mert nem hatnak a baktériumra.&nbsp;</p>

Egy nemrég végzett nagyszabású tanulmány szerint 2050-től évente 10 millió ember halhat meg azért, mert nem fog hatni az antibiotikum. Jó lenne hát, ha lehetőség szerint minél többen alkalmaznák azokat a technikákat, amelyekkel csökkenteni lehetne a rezisztens, vagyis ellenálló baktériumok számát.

A legfontosabb szabály az, hogy antibiotikumot csak akkor szedjünk, ha az valóban szükséges. Rendszerint felesleges a fülfertőzések többségének esetében, és nem hat a vírusokra, hanem csak a bakteriális fertőzésre. Jó lenne, ha az antibiotikum csak a súlyos fertőzések gyógyszere lenne. Többször írtunk már arról, hogy az antibiotikum tönkreteszi a hasznos bélbaktériumokat, ami megnehezítheti a felépülést. Ha mégis elkerülhetetlen az ilyen kezelés, mindenképpen pótolni kell az egészséges bélbaktériumokat, vagyis fogyasszon fermentált élelmiszereket, esetleg pro- és prebiotikumot.

Ne betegedjünk meg!

Legegyszerűbben úgy tudjuk elkerülni az antibiotikum használatát, ha nem betegszünk meg, vagyis erősítjük immunrendszerünket. Nem árt hát meggyőződni arról, hogy megfelelő-e D- és K2-vitamin-szintünk. Több természetes anyag is van, ami erősíti az immunrendszert, fogyasztásával elkerülhető a fertőzés. Elsősorban több C-vitamint, fokhagymát, bíbor kasvirágot, teaolajat ajánlatos fogyasztani.

Kevésbé ismert, de jó szolgálatot tehet a sérülések kezelésében a minőségi kolloid ezüst, és akkor nem kell antibakteriális krémet használni. A kolloid ezüst évszázadok óta hatásos természetes antibiotikum. A kutatások azt mutatják, hogy hasznos lehet néhány rezisztens kórokozóval szemben.

Helyileg a manuka méz is hatásos lehet. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy eredményesen semmisít meg több mint 250 baktériumtörzset, beleértve néhány rezisztens altörzset is, mint például az arany sztafilokokkuszt.

Kerüljük a antibakteriális termékeket

Az embereket egyre inkább aggasztja, hogy mindenhonnan kórokozó baktériumok leselkednek rájuk. 2009-ben a H1N1 okozta influenza idején Észak-Amerikában rakétasebességgel nőtt meg az antibakteriális készítmények eladása, de később sem csökkent. A gond az, hogy egyetlen tudományos felmérés sem készült hatásukról. Évek óta próbálják a tudósok felhívni a figyelmet arra, hogy a víz és a szappan ugyanolyan hatásos a betegségek megelőzésében, mint az antibakteriális készítmény. Ez utóbbiban lévő néhány antibakteriális vegyi anyag pedig egyenesen káros: elősegíti azoknak a baktériumoknak az elterjedését, amelyek ellenállók a gyógyszerekkel szemben. Azzal okoznak egészségi problémát, hogy megsemmisítik a testünkön élő hasznos baktériumokat és megzavarhatják hormonjainkat. A talajba kerülve pedig ártanak a környezetnek, az állatoknak és a növényeknek is.

A meleg vizes, szappanos kézmosás elég ahhoz, hogy megakadályozzuk a baktériumok terjedését. Csökkenthetjük vele az olyan fertőző betegségek terjedésének esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideig mossák a kezüket. Naponta ezer dolgot érintünk meg kezünkkel; ajtókilincseket, a számítógép billentyűzetét, telefont, a WC-ülőkét, pénzt és az arcunkat, kezet rázunk másokkal, és a kezünket tesszük a szánk elé, ha tüsszentünk vagy köhögünk. Keveseknek jut eszébe, hogy így mennyi kórokozó kerül a kezünkre, és milyen sokat tovább lehet adni.

Öt másodperc nem elég

A statisztikák szerint minden ember óránként átlagosan hatszor érinti meg az orrát. Kezünk egy négyzetcentiméterén akár 10 millió baktérium is nyüzsöghet, legtöbbjük azonban ártalmatlan. Rendszeres szappanos kézmosással számos betegség megelőzhető lenne. Gyakori hiba, hogy a kézmosást sokan túl gyorsan letudják. Nem is kevesen csak öt másodpercig szappanozzák a kezüket és utána gyorsan leöblítik, nem beszélve arról, hogy még kevesebben törlik szárazra kézmosás után, ami pedig további problémákat vet fel, például gombásodást, télen a bőr kiszáradását, kirepedezését. Öt másodperc nem elég ahhoz, hogy a kezünk tiszta legyen. A kézmosás optimális időtartama 30 másodperc. Túl sokáig viszont nem célszerű kezet mosni, és nem is szabad többször a kelleténél. Egyik véglet sem jó. Ha folyton úgy érzi, hogy kezet kell mosnia, kényszeressé is válhat ez a hétköznapi cselekedet. (zdr, webb, ki)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?