A Smer megszüntetné az egykulcsos adórendszert

Pozsony |

<p>Új programja téziseivel, mellyel már a következő választásokra készül a Smer, egyebek mellett a minimálbér emelését, bérlakásokat, a régiók közötti különbségek eltörlését és a szélsőségek elleni küzdelmet ígéri a párt.</p>

Marek Maďarič kulturális miniszter, a Smer alelnöke mutatta be azokat a téziseket, amelyekre a Smer új programja épülne. Erre december 10-i újabb közgyűlésen bólinthatnak rá, ez lesz a párt választási programjának alapja. A vázolt tézisekben minimális az új elem, számos intézkedésjavaslat már a párt harmadik szociális csomagjában is szerepelt, akad köztük jó néhány olyan is, mely már most folyamatban van, illetve megvalósítása anyagiak híján enyhén szólva kérdéses.

Progresszív adózás

Maďarič szerint a Smer számára az egyik alapvető kihívás a bérpolitika, mely a párt gazdaságpolitikájának részét képezné. „Prioritásként kell kezelni a minimálbér emelését, amely jelentősen befolyásolja a bérek mozgását Szlovákiában” – mondta Maďarič. A minimálbér emelése viszont elsősorban a leszakadó régiókban működő kisvállalkozókat, az alacsonyabb bérezésű ágazatokat sújtaná, az emeléssel ugyanis kevesebb munkahely alakulhat. Bevezetnék a progresszív adóztatást, vagyis megszűnne a jobboldali kormány által bevezetett egykulcsos adórendszer: minél többet keres valaki, annál nagyobb lesz az adókulcsa. Megadóztatnák a pénzügyi tranzakciókat és a környezetkárosításért ökológiai adót vetnének ki.

Régiók és óvodák

A Smer új alapokra helyezné a lakáspolitikát. Kedvező feltételekkel építene bérlakásokat, és osztrák modell alapján új típusú lakásszövetkezeteket alakítanák ki. Az alelnök szerint továbbra is játékban van a pedagógusoknak építendő bérlakások ötlete, amit más ágazatokban dolgozókra is kiterjesztenének. A Smer közel egy évvel ezelőtt, a harmadik szociális csomagban állt elő a pedagógus-bérlakások ötletével, de az továbbra is az ötlet szintjén maradt. Gyakorlatilag semmi újjal nem rukkolt elő a vállalkozói környezet javításánál sem. A kis- és középvállalkozóknak kedvezményes hiteleket ígérnek, támogatnák a szociális és családi vállalatokat, valamint a kezdő cégeket. Deklarálják a régiók közötti különbségek felszámolását is, miközben a régiók felzárkóztatására vonatkozó jogszabályt már tavaly decemberben jóváhagyta a parlament. A 12 leszakadó régió fejlesztési tervére pedig idén nyáron bólintott rá a kormány. Egyetlen újdonság, hogy bővítenék a fejlesztésért felelős kormánybiztos jogköreit.

A Smer az oktatásügyben sem állt elő semmi újjal. Maďarič szerint ugyanis az oktatásügy költségvetésének emelése kizárólag az ágazat strukturális átalakításával valósulhat meg, ez a tézis azonban már a kormányprogramban is szerepel. Kiemelte továbbá, hogy új módszer alapján sorolnák be a gyerekeket a speciális iskolákba. Információink szerint az új módszert már teszteli a tárca. Az egyik legmerészebb elképzelés, hogy kétéves kortól minden gyermek számára elérhetővé tennék az óvodát. A kötelező óvodalátogatást az állam most sem tudja megoldani. Szeptemberben ugyanis több mint 13 ezer gyermek kérelmét utasították el helyhiány miatt, közben a második szociális csomagban 95 millió eurót különítettek el a bővítésre. A mezőgazdaságban a biztonságos élelmiszer-politikát, illetve a munkahelyteremtéshez kötött támogatási rendszer kialakítását szorgalmazzák. Előbbit már az előző kormány alatt is prioritásként kezelte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?