A jövő iskolájáról álmodni

Rimaszombat |

<p align="JUSTIFY">Civilek és szakmabeliek, fiatalabbak és idősebbek beszélgettek Rimaszombatban arról, hogyan fog kinézni a közoktatás 25 év múlva.</p>

A TANDEM nonprofit szervezet, a Rimaszombati Kávéház, a Magyariskola.sk és a Szlovákiai Magyarok Kerekesztala jóvoltából került megrendezésre október 21-én az a workshop, mely megpróbálta elképzelni, hogyan fog kinézni az oktatás 25 év múlva.

A Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében nagyjából harminc fő gyűlt össze, akik között tanárok, igazgatók és szülők is voltak Rimaszombatból és a szűkebb környékről. A TANDEM nevében Urbán Péter köszöntötte a jelen lévőket, s meg is kezdődött a munka, mely kreatív és interaktív módon zajlott, így mindenki kifejthette a véleményét. Az ötletek prezentálása során a mai iskolákban is jelen lévő, de olykor egészen sci-fi-be illő ötletek is előkerültek, így a jó hangulat garantált volt. (Az esti worshop előkészítéseként délelőtt a Tompa Mihály Alapiskolában kilencedikes diákok próbálták meg elképzelni a jövő iskoláját, és Urbán Péter elmondása szerint sok mindenben nagyon hasonlóan gondolkodtak, mint a felnőttek.).

Míg az iskolák jövőjéről szóló ötletelés nagyon kreatív, inspiratív és pozitív hangulatban zajlott, addig a háttérben végig ott lappangott – s néha elő is került – a jelenlegi közoktatás siralmas helyzete. Az ugyanis egyértelműen kiderült a visszajelzésekből, hogy a jelen lévő pedagógusok többsége – bár nagyon élvezte a workshopot – elég pesszimistán látja a jövőt. „Ma nagyon szépeket fogok álmodni, de holnap sajnos felébredek“ - mondta egyikük.

Mindenki elismerte ugyanakkor a kezdeményezés fontosságát: míg az iskolákról általában csak akkor hallunk, ha valamilyen krízishelyzet van, a workshop egy egészen más szemszögből közelített a közoktatás felé, s a közös munka során többször is megerősítést nyert, hogy a mai iskolákban is számos pozitív dolgot találhatunk.

Urbán Péter zárásképp elmondta, hogy a rendezvénysorozattal az a céljuk, hogy a résztvevők ötleteit összegyűjtsék és rendszerezzék, majd azokat ajánlások formájában terjesszék elő a döntéshozók felé, így téve azért hogy a projektnek tényleges eredménye is legyen. A régiós eltérések egyébként már most megmutatkoztak: míg a roma tanulók integrációjának kérdése Urbán szerint Pozsonyban fel sem merült, a rimaszombati workshopon többször is előkerült.

A szervezők november 3-án Komáromban tartják a következő rendezvényüket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?