Gorbacsov és az idősebb Bush normalizálná az orosz-amerikai kapcsolatokat

Moszkva |

<p>Megállapodott Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök-pártfőtitkár és idősebb George Bush amerikai exelnök arról, hogy együttműködik a megromlott orosz-amerikai kapcsolatok normalizálása érdekében - közölte szerdán Moszkvában a Gorbacsov-alapítvány sajtószolgálata.</p>

Gorbacsov az idősebb George Bush-sal, valamint James Baker volt amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során rámutatott, hogy egykori partnereivel együtt megtapasztalta, hogyan kell beszüntetni a hidegháborút és a fegyverkezési versenyt. Mint mondta, annak idején a Szovjetunió és az Egyesült Államok mind Európában, mind a Közel-Keleten nehéz próbatételeken ment keresztül, amelyeknek méltósággal felelt meg.

Az egykori szovjet vezető hangsúlyozta a folyamatos párbeszéd fontosságát, amely példaként szolgálhat a jelenlegi politikusok számára is.

"A legnehezebb helyzetekben is kompromisszumra lehet jutni. A cél ma is az kell legyen, hogy megtaláljuk a felek érdekeit figyelembe vevő kompromisszumot. És senkinek sem kell győztesnek nyilvánítania magát. Ha kijutunk a mostani zsákutcából, az a közös győzelmünk lesz" - hangoztatta Mihail Gorbacsov.

A volt szovjet vezető által létrehozott alapítvány sajtószolgálata szerint Bush és Baker egyetértett ezzel. A telefonbeszélgetés részvevői megállapodtak, hogy törekedni fognak a kétoldalú kapcsolatok normalizálásának, valamint az együttműködés felújításának támogatására, valamint mérlegelni fogják az ennek elősegítését célzó lehetséges lépéseket.

Gorbacsov Bush hivatali elődjével, Ronald Reagannal de facto a 30 évvel ezelőtt Reykjavíkban megtartott csúcstalálkozóval vetett véget a hidegháborúnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?