A szakember-hiánynak köszönhető a béremelkedés

Pozsony |

<p>Szlovákiában még mindig magas a munkanélküliek aránya, szakképzett munkaerőből azonban már most is hiány van, a cégek így kénytelenek nagyobb fizetésekkel magukhoz vonzani az alkalmazottakat &ndash; derül ki a Grafton Slovakia munkaköz-vetítő ügynökség legújabb felméréséből.</p>

A Grafton – az ország nyolc megyéjére és 14 ágazatra lebontva – csaknem 300 állás aktuális bérszintjét vizsgálta. A munkaközvetítő ügynökség az elemzés kidolgozása során a saját adatbázisából indult ki, felmérve, hogy az általa közvetített állások betöltői mekkora fizetést kaptak. „A munkáltatók idén már fokozatosan növelik a fizetéseket, aminek köszönhetően lelassulhat a szakemberek elszippantása az országból. Míg tavaly a nominálbérek átlagosan 2,7 százalékkal nőttek, idén már 3,6, jövőre pedig 3,9%-os növekedésre számítunk” – nyilatkozta Miroslav Garaj, a Grafton Slovakia vezetője. Szerinte a szakképzett munkaerő hiánya miatt a friss diplomás, idegen nyelveket jól beszélő munkakeresők manapság jóval kedvezőbb ajánlatokra számíthatnak, mint pár évvel ezelőtt. „A cégek azonban nem csupán a nagyobb fizetéssel próbálják magukhoz csalogatni a szakembereket. A kedvezmények között szerepel a nagyobb hozzájárulás a nyugdíj- és életbiztosításhoz, a hosszabb szabadság, több cég pedig teljes mértékben megtéríti a munkába járás útiköltségeit is” – tette hozzá Garaj.

A most közzétett felmérés szerint jól képzett szakemberekből a legnagyobb hiány továbbra is az infokommunikációs ágazatban van. „Szlovákiának azonnal szüksége lenne legalább 10 ezer IT-szakemberre. Legalább ennyit lennének képesek az ágazatban vállalkozó cégek azonnal alkalmazni” – nyilatkozta Mário Lelovský, a Szlovák IT-szövetség (ITAS) elnöke, aki szerint négy év múlva ez a szám megduplázódhat. Garaj szerint az iskolarendszer ez esetben is lassan reagál a piac elvárásaira. A fizetések azonban az infokommunikációs ágazatban is rendkívül széles skálán mozognak. Egy pozsonyi cég IT-igazgatója a havi 6 ezer eurót is megkeresheti, míg a többi nagyvárosban ez 3500 eurónál kezdődik.

Egyre több állást kínál azonban a bankszektor is, amely szintén a legjobban fizető ágazatok közé tartozik. A Grafton Slovakia szerint a legnagyobb kereslet manapság az angolul jól beszélő, főiskolai végzettséggel rendelkező szakkönyvelők iránt mutatkozik. Elsősorban olyan könyvelőket keresnek, akik a nemzetközi könyvelési szabályokkal is tisztában vannak.

Alkalmazottból azonban már nem csupán a kiemelt ágazatokban van hiány. Az autóipar gyors felfutása miatt az iparban már az egyszerű munkásokat is Romániából, Bulgáriából és Szerbiából érkezőkkel kell pótolni, a szakképzett munkaerőről már nem is beszélve. Garaj szerint az iparban dolgozó vezető alkalmazottak bérezése egyes régiókban emiatt már megközelíti az IT-szektorban dolgozó kollégáikét. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?