Kevés helyen állnak meg az új IC-vonatok a Pozsony–Kassa vonalon

<p>Az érintett városok tiltakozása ellenére sem fognak több állomáson megállni az újraindított állami InterCity (IC) járatok a Pozsony&ndash;Kassa vonalon; a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) tegnapi tájékoztatása szerint a járat prioritása a gyorsaság, így kénytelen voltak szűkíteni a megállók számát. Az állami IC-nek ez az egyetlen adu ásza lehet a RegioJettel folytatott konkurenciaharcban.</p>

Heves tiltakozást váltott ki az elmúlt hetekben a ZSSK bejelentése, mely szerint az ismételten bevezetett IC-járatok kevesebb állomáson fognak megállni. A vonatokat december 11-től, az új vasúti menetrend életbe lépésétől indítja el az állami vasút, a fővároson és Kassán kívül a gyorsított járat már csak Nagyszombatban, Zsolnán, Poprádon és Kysakon fog megállni. Ennek köszönhetően az ország két legnagyobb városa közötti több mint 400 kilométeres távot 20 perccel gyorsabban tudja majd megtenni a szerelvény, konkrétan 4:45 óra alatt. A RegioJet 5:10 óra alatt teszi meg az útvonalat.

A gyorsaság a prioritás

„A rövid menetidő az, amivel sok utast csalogathatunk a járatra. Ennek köszönhetően nagyobb az esélye annak, hogy az IC-járatok sikeresek lesznek. Ezért elsősorban a gyorsaságra fogunk összpontosítani. S mivel a menetidőt csak az állomások számának csökkentésével lehet rövidíteni, kénytelenek voltunk törölni a menetrendből azokat a városokat, ahol az utasok le- és felszállása korábban minimális volt” – közölte tegnap a ZSSK. Ezért az állami IC-járatra decembertől hiába fognak várni az iglói, a liptószentmiklósi, a rózsahegyi, a ruttkai (Vrútky) és a trencséni vasútállomásokon. A felsorolt városokban még tavaly megálltak az IC-vonatok, amelyeket idén januártól töröltek a menetrendből.

Az érintett települések polgármesterei az elmúlt napokban élesen bírálták az állami vasút elképzelését. Richard Rybníček trencséni polgármester például petíciót indított annak érdekében, hogy az IC-vonatok a városában is megálljanak. Liptószentmiklós polgármestere, Ján Blcháč Érsek Árpád közlekedési miniszterhez fordul levélben, amelyben arra kérte a tárca vezetőjét, értékeljék át a járatok útvonalát és sorolják be városát az állomások közé. E kezdeményezések viszont úgy tűnik, nem lesznek eredményesek, a vasút ugyanis továbbra is azt állítja, hogy az öt állomás törlésével 20 percet sikerül megtakarítani a menetidőből, s ennél kevesebbet a RegioJettel folytatott konkurenciaharc miatt nem engedhetnek meg maguknak.

Volt 4 megállós IC is

Az állami társaság véleményével a Vasúti Revue főszerkesztője, Desana Mertinková is egyetért, s állítja, ha a ZSSK azt akarja, hogy az IC-járatok sikeresek legyenek, akkor az utasok más kategóriáját kell megszólítania, mint a konkurens cseh RegioJetnek. „Az IC-járatok bevezetését azzal jelentették be, hogy ez lesz a leggyorsabb vasúti összeköttetés Pozsony és Kassa között. Időt pedig csak az állomások korlátozásával lehet megtakarítani. Sok országban jól bevált szokás, hogy bizonyos vonatjáratoknak csak két megállója van, az első és a végállomás” – mondta Mertinková.

A szóban forgó IC-járatoknak eredetileg 11 megállója volt, idővel szűkítették az állomások számát hétre, majd ötre, amivel sikerült a menetidőt öt óra alá szorítani. „Az 1997/1998-as menetrendben például az IC Dunaj járatnak csupán négy megállója volt, mégpedig Pozsonyban, Zsolnán, Poprádon és Kassán. Az út 4 óra 48 percig tartott. A 2003/2004-es menetrendben ugyanilyen menetidőt ért el az IC Tatran azzal, hogy ötödik megállója Kysak volt. Ezek voltak a vasúti történelem leggyorsabb IC-járatai” – pontosított a főszerkesztő.

A gyakorlat szerinte igazolta, hogy a kisebb városokból, mint Trencsén vagy Liptószentmiklós, az utasoknak jobban megfelelnek a több megállóval rendelkező járatok, például a gyorsvonatok. Az állami vasút gyorsvonatai pedig Pozsony és Kassa között összesen 21 megállón állnak meg. (dem, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?