A közlekedésben és a mezőgazdaságban is csökkentenék az emissziós kvótákat

Pozsony |

<div>November elején lép életbe &nbsp;a párizsi klímaegyezmény, köszönhetően az Európai Uniónak is. Az unió környezetvédelmi minisztereinek tanácsa Sólymos László szlovák környezetvédelmi miniszter vezetésével&nbsp;tegnap Luxemburgban&nbsp;tárgyalt először&nbsp;az új jogalkotási javaslatokról, melyek az emissziós kvóták és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának fokozatos csökkentését irányozzák elő a kereskedelmen kívüli ágazatokban (non-ETS), vagyis a közlekedésben, az építőiparban, a mezőgazdaságban és a hulladékgazdálkodásban is.</div>

Az EU-nak a non ETS ágazatokban a kibocsátást 2030-ig 30 % százalékkal kell csökkentenie a 2005-ös évhez képest. A miniszterek tárgyaltak a földhasználatból és az erdőgazdálkodásból származó üvegházhatású gázkibocsátás visszatartásának integrálásáról is a klíma- és energiapolitikába 2030-ig.  „Az Európai Unió dinamikusan és felelősségteljesen veszi át a vezetést a klímaváltozás elleni küzdelemben” – állapította meg a tárgyalások után Sólymos. Ezek  az intézkedések szilárd alapot adnak a párizsi szerződésben vállaltak teljesítéséhez – tette hozzá. Szlovákia számára mindez  a kibocsátás 12 %-os csökkentését jelenti a non-ETS ágazatokban.   Sólymos László rámutatott: az EU felelősségteljes hozzáállása és akcióképessége megmutatkozik már az ózonréteget károsító, fluorozott gázok (HFC) előállításának és használatának csökkentésében is. A montreáli egyezmény aláíróinak múlt heti, ruandai tárgyalása során - melyet az EU nevében éppen a szlovák miniszter vezetett - kötelezte magát a HFC visszaszorítására már 2019-től. A szlovák elnökség egyik legfontosabb környezetvédelemi témájáról, a vízről is tárgyaltak tegnap az uniós miniszterek. „A víz nem magától értetődő, a források korlátozottak, a kereslet egyre nagyobb. Ez mindannyiunkat érint, mert hiánya több kockázatot is hozhat, beleértve a társadalmi instabilitást is“- figyelmeztetett a miniszter. A vízzel való fenntartható gazdálkodás szintén elkerülhetetlen lépés a párizsi szerződés kötelezettségeinek teljesítéséhez. A környezetvédelmi miniszterek tanácsa továbbá ajánlásokat fogadott  el a biodiverzitás keretegyezményről szóló konferenciával kapcsolatban is, amelyre decemberben, Mexikóban kerül sor.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?