Amnesztiák: a Smer és az SNS hárít

Pozsony |

<p>Jogászoknak és nem politikusoknak kellene foglalkozniuk Vladimír Mečiar amnesztiáinak esetleges eltörlésével &ndash; jelentette ki a közszolgálati televízió tegnapi vitaműsorában Miroslav Číž (Smer) és Jaroslav Paška (SNS).</p>

Ján Budaj (OĽaNO–NOVA) és Ondrej Dostál (SaS) ellenben azt állítja, a politikusok beavatkozása nélkül az amnesztiák eltörlésének ügyében soha nem történik előrelépés. „A megoldás nem a bíróságok, hanem a politikusok kezében van. Az, amit a bíróságok ebben az esetben megtehettek, már megtették. Előrelépés már csak egy alkotmánytörvény elfogadása lehet az amnesztiák eltörléséről” – állítja Dostál. Číž szerint a kérdést soha nem fogják politikusok megoldani. „Alapvetően jogi problémáról van szó, a politikusok vitája nem hozhat megoldást ez ügyben” – állítja Číž.

Az amnesztiák kérdése Michal Kováč volt köztársasági elnök halála kapcsán került ismét előtérbe. Mečiar 1998-as amnesztiája miatt ugyanis máig nem sikerült kivizsgálni Kováč fia elrablásának ügyét. Az amnesztiák eltörléséről legutóbb idén áprilisban szavazott a parlament, ám az alkotmánytörvény elfogadásához nem gyűlt össze a szükséges 90 szavazat. Mikuláš Dzurinda volt miniszterelnök nem sokkal Kováč temetése után kijelentette: meggyőződése, hogy egyszer eljön a nap, amikor az amnesztiákat eltörlik.

Budaj egyébként rövidesen ismét a parlament elé terjeszti az amnesztiák eltörlését célzó alkotmánytörvény tervezetét. Ez lesz sorozatban a hetedik szavazás az eltörlésükről. „Európában nem találnánk olyan országot, ahol az államhatalom utasítására elrabolták az államfő fiát, a bűntettet amnesztiák miatt nem sikerült kivizsgálni, a politikusok pedig nem is hajlandóak tenni valamit annak érdekében, hogy ezen változtassanak” – állítja Budaj. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?