A brexit után is maradhatnak a külföldiek Angliában

A brexit után is maradhatnak a külföldiek Angliában
London |

<div>Brit sajtóértesülés szerint a már Nagy-Britanniában élő több millió külföldi EU-állampolgár a brit kilépés után is az országban maradhat, nincs jogalap a kitoloncolásukhoz.</div>

A The Daily Telegraph kormányzati forrásai szerint a brit belügyminisztérium arra a jutott, hogy a tartósan letelepedett 3,6 millió külföldi EU-polgár közül hatból ötöt, vagyis hozzávetőleg 80 százalékukat nem lehetne törvényesen eltávolítani az országból, mivel 2019-re, a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjára ennyien szerezhetnek jogot az életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodásra. Öt év kell a biztos maradáshoz A jelenlegi bevándorlási szabályok alapján a külföldi EU-állampolgárok hivatalosan is állandó nagy-britanniai lakossá válnak, ha legalább öt évet folyamatosan és legálisan eltöltöttek az országban. A brit belügyminisztérium kívánságra erről igazolást is kiállít a kérelmezőnek.A lapnak nyilatkozó kormányzati illetékesek szerint a terv az, hogy a kormány annak a több mint 600 ezer külföldi EU-polgárnak is állandó tartózkodási jogot ajánl fel, akik szintén Nagy-Britanniában laknak, de 2019-re még nem érik el az öt évi tartózkodási időt.A The Daily Telegraph forrásai szerint ugyanakkor a brit kormány fontosnak tartja, hogy viszonossági alapon a külföldi EU-tagállamok is hasonló jogokat biztosítsanak az ott élő brit állampolgároknak.Theresa May brit miniszterelnök már több nyilatkozatában is hangoztatta, hogy várakozása szerint viszonossági alapon a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítható lesz a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése. Theresa May ugyanakkor többször kijelentette azt is, hogy a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt. Az üzleti szektor érdeke a kelet-európaiak maradása Az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint azonban ha Nagy-Britannia a kilépés után is hozzá akar férni az EU egységes belső piacához – ahogy azt a brit üzleti szektor folyamatosan követeli –, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez.A Financial Times szerint a legnagyobb brit üzleti vállalkozások vezetői közös levelet intéznek Theresa Mayhez, arra intve kormányfőt: minden körülmények között ki kell zárni annak lehetőségét, hogy Nagy-Britanniának az EU-tagság megszűnése után ne legyen hozzáférése az unió egységes piacához.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?