Magyar olimpiai bajnokot készít fel Likér Péter

<p>Likér Péter lesz az edzője a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Szabó Gabriellának. A komáromi szakember emellett tovább irányítja a szlovákiai kajak négyest is, amely ezüstérmes lett a riói olimpián.</p>

A 30 éves Szabó Gabriella, aki a 2012-es londoni olimpián négyesben, idén Rióban pedig párosban és négyesben nyert aranyérmet, 2013-tól Tóth Lászlóval dolgozott, a riói játékok után pedig a váltás mellett döntött.

A Budapesti Honvéd SE sportolójának a komáromi Likér Péter személyében fiatal, de tapasztalt és sikeres edzője lesz. A 32 éves Likér a 2012-es olimpia előtt vette át a szlovákiai kajak négyes irányítását Soós Tibortól. Londonban a Gelle Péter, Martin Jankovec, Vlček Erik, Tarr György négyes a hatodik helyen végzett, az elvárásoktól elmaradva.

Ezután Vlček és Tarr a párosra koncentrált, Likér vezetésével 2014-ben Moszkvában 500 és 1000 méteren is győztek. Tavaly összeállt az új négyes, a Denis Myšák, Vlček, Tarr, Linka Tibor összeállítású egység a Világkupában bronzéremmel debütált, majd Milánóban szenzációs győzelmet aratott a vb-n. Az idei moszkvai Eb-n igazolták a formájukat, ötszázon ezüstöt, ezren aranyat nyertek, a szezon pedig a riói olimpián elért ezüstéremmel csúcsosodott ki.

Likérnek korábban is jó magyarországi kapcsolatai voltak, hiszen tanítványaival gyakran járt Szolnokra edzőtáborba.

Moszkvában kezdődött

„Gabival a 2014-es moszkvai világbajnokságon ismertük meg jobban egymást, ahonnan csak három csapat hozott dupla aranyérmet, ő, a fiúk és a cseh Dostál. A fiúkkal Szolnokra kezdtünk járni, jó eredményeket értünk el, ők az egyetlenek a világon, akik Moszkvából és Milánóból, tehát két egymást követő vb-ről három aranyérmet hoztak. Egyre jobban kezdtek felfigyelni ránk, elég nagy elismerést kaptunk. Gabi három évig dolgozott a korábbi edzőjével, aki jól felkészítette, de néhány apróbb dologban nem értettek egyet, ezért úgy gondolta, váltania kell. Szeretne még Tokióig kajakozni, ezért megkeresett, azt mondta, velem tudná elképzelni a közös munkát. Ez számomra óriási elismerést jelentett, hiszen egy többszörös olimpiai bajnokról van szó” – mondta lapunknak Likér.

Férfiversenyzőktől is kapott felkérést, de azt nem tartotta volna korrektnek, hiszen továbbra is irányítja a szlovákiai négyes felkészülését is. Szabó Gabriella számaiban (K2 500 m, K4 500 m) azonban nincs szlovák versenyző, így nem ütköznek az érdekek.

Kevesebbet lesznek együtt

Likér az ajánlat elfogadása előtt konzultált Vlčekkel és Tarr-ral, valamint a szlovák szövetség elnökével, Róbert Petriskával is. A jövő évet a szlovákiai négyes tagjai eleve lazábbra akarták venni, hiszen a 35 éves Vlčeknek és a 37 éves Tarrnak több regenerációra van szükségük. A fiataloknak, Denis Myšáknak és Linka Tibornak megvannak a személyi edzőik, az edzőtáborokban, versenyeken pedig úgyis együtt lesz a négyes. „Az utóbbi négy évben Gyurival és Erikkel rengeteget voltunk együtt. Szerintem a világon senki nem töltött ennyi időt edzőtáborokban. Általában ennyi idő után ezért vagy azért tele van az emberek hócipője egymással, de szerencsére nálunk ilyen gond nincs. Most megpróbáljuk, hogy egy kicsit kevesebbet leszünk együtt” – magyarázta Likér. Tarr és Myšák novemberben Kaliforniába készül Likérrel edzőtáborba (ide még Szabó Gabriella nem utazik), Vlček azonban otthon marad, és inkább a családnak, két gyerekének szenteli az idejét. Linka személyi edzőjével, Marián Tesárikkal Horvátországban és Olaszországban fog készülni.

Óriási presztízs

„Megegyezés kérdése, hogy mennyit leszek Komáromban, és mennyit Budapesten, szerintem egy hét itt, egy hét ott. A két város kilencven kilométerre van egymástól, bármi van, másfél óra alatt el tudok jutni az egyik helyről a másikra” – tette hozzá Likér. Az edzésterveket ő készíti, e-mailben küldi a versenyzőinek, az edzőtáborokat is ő intézi. Januárban együtt megy a csapat sífutni, később a tavaszi amerikai edzőtáborba is. „Biztos, hogy most Gabira kell legjobban odafigyelnem, mivel ő hívott oda magához. Ez visszautasíthatatlan ajánlat volt, nem egy XY ország hívott, hanem Magyarország. Ez olyan, mintha Németországba hívtak volna fociedzőnek. A női mezőny nekem kihívás, és óriási presztízsnek érzem, mert én vagyok talán az első idegen edző, akit Magyarországra, ebbe az igazi kajak-kenu nagyhatalomba befogadnak” – emelte ki Likér.

A komáromi szakember a magyar szövetség vezetésével is tárgyalt, ők is támogatták a projektet. „Egy kicsit magam is meglepődtem, hogy nem kell senkivel harcolnom. Gabi volt edzőjével is jóban vagyok, egyelőre konfliktusmentes ez a szerepvállalás” – nyilatkozta Likér, akinek szigorúsága már-már legendássá vált. „Gabi elég hajtós lány, szerintem el fogja fogadni a stílusom. Talán még keményebb leszek vele, mint a fiúkkal” – vélekedett Likér. Számszerű eredményeket nem tűztek ki, az együttműködéstől elsősorban harmóniát, odafigyelést és maximális pontosságot várnak.

Kettejük munkamorálját ismerve pedig ez valószínűleg aranyérmekben mutatkozik majd meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?