Károly herceg titkos látogatása a jeruzsálemi sírnál

Jeruzsálem |

<p>Károly herceg, brit trónörökös titokban meglátogatta apai nagyanyja, Aliz battenbergi hercegnő sírját Kelet-Jeruzsálemben. Károly Simon Peresz volt államelnök temetésére múlt pénteken érkezett Izraelbe.</p>

A Háárec című napilap beszámolója szerint a walesi herceg a nyilvánosság teljes kizárásával látogatta meg apai nagymamájának nyughelyét az Olajfák hegyén, a Mária Magdolna templomban. Azért kellett erre kihasználnia Peresz temetését, mert a palesztin–izraeli viszály rendezéséig a brit uralkodóház tagjai csak kivételes esetben utaznak Izraelbe. A templomban tett látogatásról néhány fényképet feltöltöttek az internetre a templomhoz közelálló emberek, a média így értesült a titkosnak tervezett családi tiszteletadásról.Aliz battenbergi hercegnő Károly herceg édesapjának, Fülöp edinburghi hercegnek az édesanyja, akinek földi maradványait végakarata szerint temették el a jeruzsálemi templomban. A hercegnő 1969-ben Angliában hunyt el, utolsó kívánságát 1988-ben teljesítették. Süketsége mentette meg a Gestapótól Aliz Viktória királynő dédunokája volt, a hercegnő süketen született, és szájról olvasott. A múlt század elején, VII. Eduárd brit uralkodó koronázásán ismerte meg György görög király negyedik fiát, András herceget, egymásba szerettek és összeházasodtak. Négy lányuk és egy fiuk született, utóbbi II. Erzsébet királynő férje lett. Aliz hercegnő hosszú és igen kalandos élete során részben német származása ellenére is összeütközésbe került a Görögországot megszálló náci hatóságokkal. A második világháború idején a hercegnő Athénban élt, ahol a német megszállás idején életét kockáztatva házában elbújtatta a Cohen családot, a korábbi görög parlament egyik zsidó politikusának feleségét és gyermekeit. Ez a Gestapo tudomására jutott, ám kihallgatásán süketségére hivatkozva úgy tett, mintha nem értené a kérdéseket. Helytállását 1993-ban Izraelben a Jad Vasem holokauszt intézet és múzeum a posztumusz Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?