A gyógyszerhiányról is szó esett a pozsonyi "egészség-csúcson"

Pozsony |

<p>A gyógyszerek egyes uniós tagországokban tapasztalt hiánya, a &quot;túlsúlyjárvány&quot;, továbbá a védőoltásokkal szembeni fenntartások is szóba kerültek az EU-tagországok egészségügyi minisztereinek informális találkozóján, amelyet a júliusban kezdődött szlovák uniós elnökség keretében tartottak Pozsonyban, kedden.</p>

Tomáš Drucker szlovák egészségügyi miniszter a humángyógyszerek egyes tagországokban tapasztalható hiányáról  szólva  elmondta:  a hiányért  részben a viszonylag alacsonyabb gyógyszerárakkal rendelkező tagországokból való kivitel, részben a hatóanyagok hiánya okolható. Elmondta: az uniós tagállamok szakpolitikusai  megegyeztek abban, hogy folyamatos információcserével és a piaci helyzet rendszeres megfigyelése által próbálnak javítani a helyzeten. A kétnapos találkozót lezáró sajtótájékoztató másik résztvevője, Vytenis Andriukaitis, az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa a gyógyszerhiány problémájáról elmondta: megegyeztek abban, hogy az ügyről az egyes tagállamok gyógyszerbeszerzésért felelős ügynökségeinek vezetői is találkozót tartanak, ezen  a közös beszerzés-, illetve az árak alakításának lehetőségei kerülnek majd terítékre. Drucker óva int a "túlsúlyjárványtól" Az unióban ma rendkívül magas az aránya azoknak a betegségeknek, amelyek kialakulása a túlsúlyossággal függ össze - állapította meg az élelmiszerminőség növelésének szükségességéről folytatott egyeztetés kapcsán Vytenis Andriukaitis. Tomáš Drucker megjegyezte: tekintettel arra, hogy a kontinensen már járványméreteket öltött a túlsúlyosság és előfordulása tovább terjed, rendkívül fontos az egyes zsírok, a cukrok és a só mennyiségének csökkentése az élelmiszerekben. Védőoltás helyett inkább antibiotikumokkal tömjük magunkat Vytenis Andriukaitis rendkívül aggasztónak nevezte, hogy ma Európa az a kontinens, ahol a legmagasabb azoknak az embereknek az aránya, akik fenntartásokkal kezelik a védőoltásokat. Megjegyezte: ennek az erősödő szkepticizmusnak a visszaszorítására az uniónak erős jelzést kellene küldenie a lakosság irányába. A szlovák szakminiszter szerint  az antibiotikumok növekvő fogyasztásának egyik oka a védőoltások használatának visszaszorulása. Leszögezte: a hagyományos kezelésnek ellenállni képes kórokozók elleni globális akciótervet minden egyes uniós tagország egészségügyi politikájának középpontjába kell állítani.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?