Megjelentek az első interreges pályázati kiírások

Párkány |

<p>Október 31-ig pályázhatnak az önkormányzatok és a civilszervezetek az Interreg Szlovákia&ndash;Magyarország Program keretében meghirdetett nagyobb pályázatokra.</p>

A pályázati lehetőségekről a polgármesterek és a civilszervezetek vezetői Párkányban és Bélán megrendezett szakmai konferencián is tájékozódhattak.

Az Interreg V – A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program célja a határtérségek fejlesztése. Az együttműködési programot az Európai Bizottság 2015. szeptember 30-én fogadta el. A program, amelynek első pályázati felhívása 2016. július 29-én jelent meg, az alábbi területeket támogatja: természet és kultúra, a határon átnyúló mobilitás javítása, a közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása. „A 2007 és 2013 közötti időszakban az Európai Unió támogatási kerete 206 millió euró volt, miközben a program eszközeinek felhasználási hatékonysága megközelítette a 100 százalékot. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott program teljes kerete a 2014 és 2020 közötti időszakban 155 millió euróra csökkent. Az Európai Regionális Fejlesztés Alap az eredményes pályázatok költségvetésének 85 százalékát fedezi. A fennmaradó rész 10 százalékát az állam, 5 százalékát maguk a pályázók állják. A program utófinanszírozású, vagyis a partnereknek fedezniük kell a megvalósítás költségeit” – magyarázta Farkas Iván Nyitra megyei képviselő, az MKP alelnöke.

Szlovákia déli részéről öt határ menti megye – Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa – önkormányzatai és civil társulásai pályázhatnak. „Egyelőre a nagyobb, 200 ezer eurós támogatást célzó pályázati kiírások jelentek meg. Ezekre általában a nagyobb települések szoktak reagálni” – mondta Tóth Attila, a párkányi Déli Régió Fejlesztési Ügynökség igazgatója. Farkas Iván hozzátette: a párkányi régióban a kisebb települések nevében az Ister-Granum Eurorégió nyújt be csoportos pályázatot. „A kisebb települések a Kis Projekt Alap pályázati kiírására várnak, amely azonban késik. Nem zárható ki, hogy tartalma eddigi ismereteinkhez képest megváltozik” – tette hozzá Farkas Iván. Muzsla polgármestere elmondta, a település Nyergesújfaluval közösen szabadtéri, illetve vízi színpad kialakítására nyújtana be pályázatot.

A Déli Régió Fejlesztési Ügynökség igazgatója elmondta, a júliusban megjelent kiírások kapcsán több szervezet is megkereste ügynökségüket. „Párkány konkrét ötlettel fordult az irodánkhoz: egy határon átívelő kerékpárkölcsönző rendszer kidolgozásához kérték a segítségünket” – mondta Tóth Attila.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?