Ráijesztettek a szélsőséges-szakértőre

<p>Ismeretlen tettesek betörték Radovan Bránik, a hazai szélsőséges mozgalmakkal foglalkozó elemző autójának ablakait.</p>

A szakértő az utóbbi években nagyon mélyen elmerült a szlovák radikális szélsőjobb ügyeiben, és gyanítja, a rongálásnak köze lehet ebbéli tevékenységéhez.

Radovan Bránik, aki többek között lapunknak is rendszeresen nyilatkozik a szélsőséges mozgalmakkal kapcsolatban, évek óta foglalkozik a szlovák szélsőjobbal, nemcsak annak politikai, hanem militáns szárnyával is. A megkeresésünkre elmondta, az utóbbi időben Marian Kotleba, az ĽSNS elnökének holdudvarával kapcsolatban jutott új információkhoz, melyeket egy cikkben akart feldolgozni.

A gyanúval – miszerint Marian Kotleba köreihez tartozó emberek pénzért próbálnak „megvédeni” besztercebányai vállalkozókat – közvetlenül is szembesítette a mozgalmat.

Nem sokkal később egy ausztriai Duna-parti találkozója után megrongálva találta az autóját, hátsó és oldalsó ablakát betörték, méghozzá belülről. A kocsiból egy kis táskán kívül – melyben fia útlevele volt – semmi sem tűnt el, pedig körülbelül ezer eurónyi készpénz is volt az autóban. A járművet Radovan Bránik megítélése szerint profik törhették fel, az autóban lévő forgalomfigyelő kamera memóriakártyáját letörölték. Az üggyel az osztrák rendőrség foglalkozik.

Bránik szerint az általa vizsgált szélsőségeseken kívül senki másnak nem volt oka arra, hogy ilyen módon próbálja megfélemlíteni. Kotlebát ugyan nem gyanúsítja, szerinte ő nem próbálna ilyen eszközökkel élni, ám úgy gondolja, köreiből valakik önállósíthatták magukat. Megfélemlítve egyébként nem érzi magát.

A Denník N napilap megszólaltatta Marian Kotleba pártját is. Milan Uhrík, a párt parlamenti képviselője szerint azonban semmi közük a rongáláshoz. „Mi biztosan nem süllyednénk ilyen szintre” – reagált Uhrík. (fm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?