Háború törhet ki a víz miatt Pakisztán és India között

Iszlámábád |

<div>Hadüzenettel érne fel, ha India hatályon kívül helyezné az Indus-folyó használatáról szóló több évtizedes megállapodást &ndash; jelentette be a pakisztáni kormány.</div>

„Az Indusról szóló vízmegosztási egyezmény határozatlan időre szól, és nem lehet belőle kiszállni” – hangsúlyozza Pakisztán. Narendra Modi indiai kormányfő a vízügyi és külügyi tárca tisztségviselőivel néhány napja tartott találkozón keményebb bánásmódot sürgetett Iszlámábáddal szemben. „A vér és a víz nem folyhat együtt” – mondta Modi arra a szeptember 18-i véres kasmíri támadásra utalva, amelyet egy indiai katonai támaszpont ellen követtek el, és amelyet Újdelhi Iszlámábád számlájára írt. India azt veti Pakisztán szemére, hogy területén célzottan támogatja a terrorizmust és ezáltal az India elleni támadásokat.Egyes források szerint India a szóban forgó vízügyi egyezményt felül akarja vizsgálni, felfüggeszti Pakisztánnal az Indus vizével kapcsolatos párbeszédet, továbbá maximalizálni akarja a szomszédos ország által hasznosítható víz mennyiségét. Az Indus és mellékfolyóiról 56 évvel ezelőtt kötött megállapodás egyik eleme, hogy India nem vágja el Pakisztánt a víz használatától. Az egyezmény a Világbank közvetítésével született, miután India gátakat és öntözőcsatornákat kezdett építeni, megállítva a folyó áramlását Pakisztánba. A megállapodás értelmében az Indus-medencében található hat mellékfolyó közül három keleti felett India kizárólagos jogot élvez, míg Pakisztánnak három nyugati használatához van joga, amelyek először Kasmír India által ellenőrzött részén folynak keresztül. A pakisztáni parlament ma vitatja meg az India által ellenőrzött Kasmírban uralkodó helyzetet.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?