Ötödik alkalommal hirdették meg a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat

Nagykapos |

<p>Október 10-ig bárki nevezheti kedvenceit a Harmónia &ndash; Szlovákiai Magyar Zenei Díjra, nyolc kategóriában. Ez az ötödik évfolyam, az ünnepélyes díjátadó idén Nagykaposon lesz.</p>

A díjalapítás ötletét 2011-ben vetette fel Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró, aki úgy érezte, hogy ha a hazai magyar írókat, költőket, képzőművészeknek díjazza a szakma, akkor a zenészek is megérdemlik az elismerést és az ezzel járó figyelmet. Annál is inkább, mivel ebben a szakmában talán még nehezebb betörni a magyarországi piacra, mint a többi művészeti ágban.

A kezdeményezés nyitott fülekre talált Dobosi Róbertnél, a Csemadok naszvadi alapszervezetének elnökénél, valamint Lacza Gergelynél, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesületének elnökénél. Hogy a díj szakmai berkekben minél nagyobb erkölcsi támogatást kapjon, a szervező bizottságot kibővítették a Csemadok Művelődési Intézetével és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságával. Első alkalommal 2012-ben adták át a díjat a Komáromi Jókai Színházban, hat kategóriában, aztán minden évben más városban rendezték meg a gálát, hogy ily módon is jobban bekerüljenek a köztudatba.

Idén az alábbi nyolc kategóriában ítélik oda a díjat: Harmónia életműdíj; az év fiatal énekese vagy hangszeres muzsikusa (15-től 25 éves korig); az év hagyományőrző népzenésze vagy népi zenekara; az év komolyzenei szólistája, kórusa vagy zenekara; az év szólistája, zenekara vagy csoportja megzenésített vers, világzene, musical vagy dzsessz műfajban; az év könnyűzenei előadóművésze; az év könnyűzenei együttese; az év dala (2014–2016). A javaslattevőknek – akik lehetnek magánszemélyek vagy civil szervezetek – a jelölt életrajzát és egy szakmai indoklást is csatolniuk kell a nevezéshez, a legjobb zenekar kategóriájában pedig a nevezett legalább öt saját szerzeményét kell mellékelniük. (Tulajdonképpen saját magukat is jelölhetik a zenészek, de elegánsabb, ha megkérnek erre valakit.) Magyarországról és más országból is bárki nevezhet szlovákiai magyar előadókat, a politikai pártok, mozgalmak kivételével. A szakmai kuratórium titkos szavazással dönt, az első öt helyezett nevét nyilvánosságra hozzák, közülük kerül ki a kategóriagyőztes.

A 15–25 közötti létszámú, évente változó összetételű kuratóriumban vannak állandó és alkalmi tagok is. Néhány név a teljesség igénye nélkül: Bárdos Ágnes előadóművész, a Szlovák Televízió Magyar Adásának munkatársa, Buják Andor zeneszerző, zenész, a Ghymes alapítója és a Régimese tagja, Czajlik József rendező, a kassi Thália Színház igazgatója, Tóth Tibor színész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, Farnbauer Péter zenész, producer, zenei rendező, az Elán zenekar tagja, Hégli Dusan koreográfus, az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetője, Horkay Tamás zenetörténész, zenekritikus, tanár, Lakatos Róbert brácsaművész, a kassai Thália Színház zenei vezetője, Vida Igor művelődésszervező, zenész, Csehi Ágota zongoraművész, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Zenei Tanszékének docense.

A jelöléseket kizárólag elektronikus úton, a www.harmoniadij.sk oldalon található jelölési lap kitöltésével fogadják el a szervezők, a határidő október 10., éjfél. A díjazottak kiléte csak a díjátadó gálán derül ki, az életműdíjra esélyesek neve pedig nem kerül nyilvánosságra, csak a győztest hirdetik ki. Fontos tudni, hogy a győztesek legközelebb öt év múlva jelölhetők újra. A részletes nevezési feltételek a www.harmoniadij.sk oldalon olvashatók. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?