Vállalkozóbarát kormánydöntések

Pozsony |

<p>A kormány a mai ülésén az adózással kapcsolatban több módosítást is elfogadott, csökkentve a vállalkozók adóterheit. A Híd meggyőzte koalíciós partnereit, hogy a tervezett 15%-os osztalékadó mértékét 7%-ra csökkentsék.</p>

A társasági adó kulcsa jövőre 22-ről 21%-ra esik vissza, és megszüntetik a 14%-os egészségbiztosítási járulékot, amelyet a nyereségből kellett fizetni. Az egyéni vállalkozók terhein úgy enyhítenek, hogy az adómentes fix költséget a bevétel 40%-áról 60%-ra emelik, annak maximális mértékét pedig az eddigi 5040-ről 20 ezer euróra növelik.

A harmadik Fico-kabinet által tervezett osztalékadó jóval alacsonyabb lesz a pénzügyminisztérium által eredetileg tervezettnél. A Híd meggyőzte koalíciós partnereit, hogy a tervezett 15%-os osztalékadó mértékét 7%-ra csökkentsék. A cégek a tulajdonosaik között szétoszthatják az adózott nyereség egy részét vagy akár az egészét. Ezt a részesedést nevezik osztaléknak, amelynek a kifizetéséről és annak mértékéről a cégek közgyűlése dönt. A kifizetett osztalék Szlovákiában jelenleg adómentes, a pénzügy javaslatára azonban 2018-tól a kapott részesedés után az osztalékban részesedőknek már adót kell fizetniük. Szlovákiában korábban már volt osztalékadó, ezt azonban 2004-ben épp azért számolták fel, mert a vállalkozók mindent megtettek annak érdekében, hogy ezt ne kelljen fizetniük, az ebből származó bevételek így elenyészők voltak.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"247574","attributes":{"alt":"Koalíciós tanács","author":"Jozef Jakubčo felvétele","class":"media-image","height":"320","title":"Egy korábbi koalíciós tanács","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Mindenki elégedett lehet

A pénzügy eredetileg 15 százalékos adókulcsot javasolt, aminek köszönhetően már 2019-ben 240 millió eurós többletbevételre számított. A Híd azonban már korábban jelezte, hogy ezzel nem ért egyet, a koalíciós tanács kedd esti ülésén pedig sikerült elérnie, hogy az adókulcsot egy számjegyűre faragják le. „Az adótörvények módosításáról tárgyaltunk, és sikerült kompromisszumos megoldást találnunk, így elmondhatjuk, hogy minden fél elégedett lehet” – nyilatkozta a koalíciós tanács ülését követően Bugár Béla, a Híd elnöke, aki szerint az általuk kiharcolt módosításnak köszönhetően a vállalkozók is elégedettek lehetnek.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"247573","attributes":{"alt":"Bugár","author":"TASR-felvétel","class":"media-image","height":"320","title":"Bugár Béla","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A kormány szerdai ülésére a pénzügyminisztérium már a módosított javaslatot nyújtotta be, amely szerint az osztalékadó csupán 7 százalékos lesz. Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint ráadásul a földtulajdonosi közösségek tagjainak az évi 500 eurót nem meghaladó osztalék után nem kell majd adót fizetniük. Ha pedig az osztalék ennél nagyobb lesz, akkor csak az 500 euró feletti részért kell adózniuk. Az új javaslat már azzal sem számol, hogy a 2004 és 2016 között kifizetett osztalékokra is adót vetnének ki, vagyis csak a jövőben kifizetett osztalékok lesznek adókötelesek.

A Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) már korábban figyelmeztetett arra, hogy az osztalékadó fizetését rendkívül egyszerűen meg lehet kerülni. „Ha bevezetik az új adót, a cégek nem fizetnek majd osztalékot, a nyereséget pedig más módon – az útiköltségek kifizetésével, ingatlan- vagy pénzpiaci beruházásokkal – próbálják meg szétosztani a tulajdonosok között” – nyilatkozta Peter Kremský, a PAS ügyvezető igazgatója.

Segítség az egyéni vállalkozóknak is

Az osztalékadó bevezetésén kívül a kormány a mai ülésén az adózással kapcsolatban több módosítást is elfogadott. A társasági adó kulcsa jövőre 21 százalékra csökken. Ezzel párhuzamosan megszüntetik a 14 százalékos egészségbiztosítási járulékot, amelyet a nyereségből kellett fizetni. Az egyéni vállalkozók terhein úgy enyhítenek, hogy az adómentes fix költséget a bevétel 40 százalékáról 60-ra emelik, annak maximális mértékét pedig az eddigi 5040-ről 20 ezer euróra növelik. (mi, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?